Boršč

2018. godinu ću između ostalog pamtiti po Rusiji i SP u fudbalu na kome sam bila. Od malih nogu obožavam sport, a staža sa fudbalskih utakmica i generalno sa sportskih događaja imam više nego mnogi sporstki fanatici. Kroz posao sam imala priliku da pratim sve i svašta, a najradije sam odlazila na sve Zvezdine mečeve i utakmice svih naših nacionalnih timova. Rusija je bila jedno posebno iskustvo! Pored fudbala, Rusiju pamtim i po zanimljivoj hrani koju sam tamo probala. Na vrhu liste stvari koje su mi se dopale je BORŠČ – ruska tradicionalna čorba.

Ovu čorbu  sam uspela da napravim i kod kuće. Jako sam zadovoljna dobijenim ukusom, mislim da je dosta slična originalu.

POTREBNO:

  • 2 cvekle
  • 1 veća šargarepa
  • 1 crni luk
  • 2 štapića drške od celera
  • 30 gr putera
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 2 čena belog luka
  • 1.7 l bujona
  • 2-3 lovorova lista
  • 2-3 karanfilića
  • 3 kašike limunovog soka
  • so i biber po ukusu
  • kisela pavlaka za serviranje

PRIPREMA:

Izrendajte cveklu, šargarepu, crni luk i drške celera. Istopite puter u većoj šerpi, pa dodajte rendano povrće i dinstajte 5-10 min. Zatim dodajte 1 konzervu (400 ml) paradajz pelata u komadićima i 2-3 čena izgnječenog belog luka. Sve promešajte i kuvajte još 5 min. Nalijte bujon, a u gazu ili npr u dozator za čaj (to sam ja radila :)) stavite lovorov list i karanfilić, pa ubacite u šerpu. Kada provri, smanjite vatru, poklopite i kuvajte 80 min. Pred kraj umešajte so i biber po ukusu i 2-3 kašike limunovog soka. Servirajte toplo uz kašiku kisele pavlake koju ćete dodati u svaki tanjir (pavlaka je obavezna, baš tako servirano je onako kako i Rusi jedu). Po želji, pospite i malo seckanog peršuna.

PRIJATNO!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*