Domaći somun

Mislila sma da nikada neću uspeti da napravim hleb sa rupicama, koji “diše” i ostaje svež i po 2-3 dana. Ali, došla sam do idealne mere i “trika”. Zapravo, nekog posebnog trika i nema, osim… Zaista je lako! Nema šanse da ne uspe!

Sastojci su jednostavni, a rekla bih da je fora samo u tome da se testo lepo premesi dva puta i kasnije kada ga izvadite iz rerne, treba da se prekrije vlažnom krpom. Sve ostalo je više nego jednostavno.

POTREBNO (za 5-6 somuna):

  • 150 ml mlake vode
  • 100 ml mlakog mleka
  • 1/2 kocke kvasca
  • 1/2 kašičice soli – za kvasac
  • 1/2 kašičice šećera – za kvasac
  • 350 gr brašna (ja sam koristila raženo i speltino)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli – za samo testo

PRIPREMA:

Pomešajte mlako mleko i vodu, šećer i so, pa dodajte kvasac i ostavite da se podigne (10-15 min). U činiju stavite brašno, so i ulje, pa dodajte nadošao kvacac, zamesite testo (biće malo mekše) i ostavite da nadođe (oko 1h). Nadošlo testo razmesite varjačom, pa ostavite ponovo da nadođe.

Uključitet rernu na 220 stepeni.

Na radnu površinu stavite brašno, razmesite testo i podelite ga u 5-6 loptica. Svaku lopticu razvucite u krug debljine 1 cm. Poređajte u pleh, na papir za pečenje i pecite 10-12 min na 220 stepeni. Izvadite iz rerne i pokrijte krpom koju ste predhodno malo poprskali vodom. Somuni će postati mekani za 5 min i odmah ih možete servirati.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*