Keksići sa medom

Keksići sa medom

Mekani i idealni za užinu ili uz kafu. Prave se brzo, a uz različite začine uvek im možete dati neku novu aromu i ukus. Zbog meda, ali i oblika, možemo ih nazvati i zdravim medenjacima. Za pripremu sam koristila speltino brašno, šećera nema, a specijalan ukus daju im i mleveni lešnici i badem.

Umesto meda, možete staviti agavu, javorov sirup ili kokosov šećer.

Za meru koju navodim, dobijate idealno testo, u koje nije potrebno dodavati još brašna, da ne bi bili lepljivi i sl. U slučaju da od ovog testa modlicama želite da pravite različite oblike, onda je potrebno zamsiti malo tvrđe testo i razviti ga na ravnoj površini.

Umesto muskatnog oraha i cimeta, možete staviti vanilu, malo đumbira ili neki drugi začin koji volite.

POTREBNO – mera za 10-12 keksića:

  • 1 jaje
  • 100 gr speltinog brašna 
  • 40 gr badema
  • 40 gr lešnika
  • 50 gr putera
  • 2 pune kašike meda
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/3 kašičice muskatnog oraha

PRIPREMA:

Puter ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.

Uključite rernu na 170 stepeni.

Bademe i lešnike usitnite u seckalici ili sameljite.

Stavite u činiju sve sastojke i rukom zamesite testo.

Na pleh stavite papir za pečenje, pa pravite kuglice, malo ih spljoštite između prstiju i ređajte u pleh.

Pecite oko 15-20 min. Pazite da ne izgore. Ako brzo krenu da tamne, smanjite temperaturu ili prekrijte kolačiće papirom za pečenje.

PRIJATNO!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*