Keksići sa medom

Mekani i idealni za užinu ili uz kafu. Prave se brzo, a uz različite začine uvek im možete dati neku novu aromu i ukus. Zbog meda, ali i oblika, možemo ih nazvati i zdravim medenjacima. Za pripremu sam koristila speltino brašno, šećera nema, a specijalan ukus daju im i mleveni lešnici i badem.

Umesto meda, možete staviti agavu, javorov sirup ili kokosov šećer.

Za meru koju navodim, dobijate idealno testo, u koje nije potrebno dodavati još brašna, da ne bi bili lepljivi i sl. U slučaju da od ovog testa modlicama želite da pravite različite oblike, onda je potrebno zamsiti malo tvrđe testo i razviti ga na ravnoj površini.

Umesto muskatnog oraha i cimeta, možete staviti vanilu, malo đumbira ili neki drugi začin koji volite.

POTREBNO – mera za 10-12 keksića:

  • 1 jaje
  • 100 gr speltinog brašna 
  • 40 gr badema
  • 40 gr lešnika
  • 50 gr putera
  • 2 pune kašike meda
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/3 kašičice muskatnog oraha

PRIPREMA:

Puter ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.

Uključite rernu na 170 stepeni.

Bademe i lešnike usitnite u seckalici ili sameljite.

Stavite u činiju sve sastojke i rukom zamesite testo.

Na pleh stavite papir za pečenje, pa pravite kuglice, malo ih spljoštite između prstiju i ređajte u pleh.

Pecite oko 15-20 min. Pazite da ne izgore. Ako brzo krenu da tamne, smanjite temperaturu ili prekrijte kolačiće papirom za pečenje.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*