Matovilac – šta je to?

Matovilac je jedna od nutritivno najzdravijih salata na svetu! Karakteristična je evropsko podneblje, a ukus joj je prilično neutralan, tako da se slaže gotovo uz sve i ne postoji razlog da ne bude među omiljenim zelenim povrćem kod svih generacija!

Matovilac je prepun vitamina B6 (više i od paprike i banane), što znači da reguliše metabolizam i jača imuni sistem. Konzumiranje ovog povrća popravlja raspoloženje, ali i poboljšava rad mozga.

Matovilac se posebno preporučuje anemičnim osobama, a zbog prisustva kalijuma i bakra dobar je saveznik i za zdravlje srca.

Vitamin C iz matovilca zaštitiće organizam od virusa i gripa, a vitamin A će povoljno uticati na očuvanje dobrog vida.

Matovilac možete jesti svež, ali i kaosastavni deo raznih jela ili smoothia.

Današnja preporuka je matovilac sa kukuruzom, paprikom i semenkama suncokreta!

POTREBNO:

  • 90 gr matovilca  (jedno pakovanje) 
  • 1 šaka kukuruza šećerca
  • 1 šaka sirovog suncokreta
  • 1/2 crvene paprike
  • maslinovo ulje i so po ukusu
  • 2-3 kašike limunovog soka – opciono
  • OPCIONO: krastavac i nekoliko jezgra badema

PRIPREMA:

Matovilac operite, pa dodajte so i maslinovo ulje. Ubacite kukuruz šećerac, suncokret i sitno isečenu crvenu papriku.

Po želji, možete dodati i komad piletine ili grilovane ribe za kompletan obrok ili sve preliti dresingom od jogurta, senfa, 1 čena belog luka i sitno seckane mirođije.

PRIJATNO!

 

One Comment

  1. Pingback: Hranljiva salata sa sočivom – Veseli zalogaji

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*