Matovilac je jedna od nutritivno najzdravijih salata na svetu! Karakteristična je evropsko podneblje, a ukus joj je prilično neutralan, tako da se slaže gotovo uz sve i ne postoji razlog da ne bude među omiljenim zelenim povrćem kod svih generacija!
Matovilac je prepun vitamina B6 (više i od paprike i banane), što znači da reguliše metabolizam i jača imuni sistem. Konzumiranje ovog povrća popravlja raspoloženje, ali i poboljšava rad mozga.
Matovilac se posebno preporučuje anemičnim osobama, a zbog prisustva kalijuma i bakra dobar je saveznik i za zdravlje srca.
Vitamin C iz matovilca zaštitiće organizam od virusa i gripa, a vitamin A će povoljno uticati na očuvanje dobrog vida.
Matovilac možete jesti svež, ali i kaosastavni deo raznih jela ili smoothia.
Današnja preporuka je matovilac sa kukuruzom, paprikom i semenkama suncokreta!
POTREBNO:
- 90 gr matovilca (jedno pakovanje)
- 1 šaka kukuruza šećerca
- 1 šaka sirovog suncokreta
- 1/2 crvene paprike
- maslinovo ulje i so po ukusu
- 2-3 kašike limunovog soka – opciono
- OPCIONO: krastavac i nekoliko jezgra badema
PRIPREMA:
Matovilac operite, pa dodajte so i maslinovo ulje. Ubacite kukuruz šećerac, suncokret i sitno isečenu crvenu papriku.
Po želji, možete dodati i komad piletine ili grilovane ribe za kompletan obrok ili sve preliti dresingom od jogurta, senfa, 1 čena belog luka i sitno seckane mirođije.
PRIJATNO!
Pingback: Hranljiva salata sa sočivom – Veseli zalogaji