Pizza pita

Pečurke, sir, slanina, paradajz, jaja i pavlaka. Za malo zdraviju verziju birajte heljdine ili speltine kore i dobićete sjajnu večeru / doručak. Kod nas se uglavnom polovina pojede za večeru, a polovina ostne za doručak. Ujutru, pita bude podjednako lepa i ukusna.

Što se paradajza tiče, ja obično koristim domaći paradajz pelat, koji procedim od viška vode. Umesto toga, možete izblendirati sveži paradajz, takođe ga ocediti od viška vode pre premazivanja kore, a možete jednostavno staviti i kečap.

Savet plus, ukoliko blendirate paradajz, prvo ga potopite u vrelu vodu, oljuštite kožicu, pa tek onda izblendirate. Biće ukusniji.

POTREBNO:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 2 kisele pavlake
  • 2 jaja
  • 300 gr šampinjona
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • malo svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu
  • 100-150 gr iseckane pančete
  • 200 gr izrendanog kačkavalja (može i običan beli sir)
  • 1/2 šolje pelata ili kečapa
  • susam za posipanje

PRIPREMA:

Šampinjone oprati i iseckati, pa ih prodinstati na maslinovom ulju zajedno sa iseckanim belim lukom. Posle 10-15 min dodati so, biber i peršun, promešati, pa skloniti sa vatre.

U činiji viljuškom umutiti 2 pavlake, 2 jaja i 1/2 kašičice soli.

Staviti 2 kore, jednu preko druge, pa ih premazati peletom/kečapom. Po želji možete posuti i malo origana (ja ga ne volim, pa ga ne stavljam). Staviti novu koru, pa  preko nje smesu sa pečurkama. Zatim idu dve prazne kore, pa 1/3 fila sa pavlakom. Preko fila nova kora, pa iseckana slanina, zatim opet kora, pa preko nje rendani kačkavalj. Preko kačkavalja 2 prazne kore, pa ponovo 1/3 fila sa pavlakama i još jedna kora. Sve uviti u rolat i premazati lepo preostalom 1/3 fila. Posuti susamom i peći 30-40 min na 180 stepeni.

NAPOEMNA: Preko većine pita na koje stavljam fil sa jajaima i sirom, stavim i papir za pečenje preko, dok je pita u rerni. Tako neće doći do brzog tamnjenja tog površinskog sloja. Bolje je da se pita lepo i malo duže peče, a papir će sprečiti da pregori.

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*