Raženi hleb sa začinima

Pošto je hleb pravljen od celog zrna brašna, iako sam koristila kvasac, nije previše porastao. Za vas koji jedete i koristite belo brašno, izgled ovog hleba biće dosta volumenozniji i bogatiji, ako hleb napravite od klasičnog belog brašna. Ukus raženog hleba je sjajan, posebno zbog dodataka kao što su beli luk i ruzmarin. Topao i uz namaz od avokada i rukole, predstavlja savršenu večeru!

POTREBNO:

  • 1/2 kocke kvasca

    EPSON DSC picture
  • 200 ml mleka
  • 1/2 kašike žutog šećera
  • 100 – 200 ml mlake vode
  • 500 gr raženog brašna
  • 1 ravna kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja + 2 za premazivanje
  • 1 čen belog luka
  • ruzmarin
  • semenke lana

PRIPREMA:

Zagrejte mleko da bude toplo, pa dodajte kvasac i šećer i ostavite da kvasac poraste.

U brašno dodajte so i maslinovo ulje, pa sipajte narastao kvasac i mleko. Zamesite testo i po potrebi dosipajte mlaku vodu. Testo ne treba da bude ni previše mekano, a ni previše tvrdo.

Pospite brašno na podlogu, pa još malo “doradite” testo. Napravite prvo valjak, a zatim spojite u venac.

Kuhinjskim makazama isecite ceo venac, pa svaki krak malo uvrnite.

Iseckajte beli luk, pa pomešajte sa maslinovim uljem i premažite testo. Pospite semenkama lana i ruzmarinom.

Ostavite testo malo da “odmori” dok ne zagrejete rernu na 180 stepeni.

Pecite oko 35 – 45 min.

Hleb malo prohladite pre služenja.

DODATAK: namaz sa slike ćete dobiti tako što je potrebno da u seckalici umutite: 1 avokado, 1/5 kašičice soli, 2 pune kašike pavlake, 1 čen belog luka, 1 šaku rukole

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*