Rižoto sa bundevom

Ukoliko volite brza jela, koja se često mogu naći na menu-ima restorana, zbog čega vam izgledaju komplikovano i skupo, ovo je predlog koji će razbiti te predrasude i pokazati da u kućnim uslovima možete dobiti i bolju varijantu nečega što u restoranu skupo plaćate.

Rižoto sa bundevom je toliko jednostavno napraviti, da nema šanse da nekome ne uspe. Postoji caka, uz koju će rižoto biti dodatno kremast i još ukusniji i ogleda se u tome da pred kraj pripreme u jelo dodate komadić putera.

Bundeva je dobila primat kraljice jeseni, pa i zime. Zaista se može koristiti za sve i svašta, pa se tako potrudite da kada je pečete u rerni ili pripremate na pari, uvek napravite malo više, kako biste je iskorostili za više jela (slatkiše, smoothie, čorbe/potaže i sl).

Koliko je bundeva dobra za jačanje imuniteta, toliko je dobra i za ubrzavanje metabolizma i gubitak kilograma.

Rižoto sa bundevom je savršeni obrok koji će telu dati energiju i obilje nutritivno bogatih namirnica. Ovo jelo voleće cela porodica!

POTREBNO:

  • 1 1/2 šolja pečene ili kuvane bundeve (pirea od bundeve)  
  • 1 luk
  • oko 1/2 l bujona ili vode
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 kašike ulja
  • 2/3 šolje pirinča
  • 1/2 šolje belog vina – opciono
  • komadić putera
  • so, biber, bosiljak, parmezan… – začini po želji

PRIPREMA:

Na ulju propržite iseckani luk i beli luk. Dodajte pirinač, malo još sve pržite, pa nalijte vino (ili vodu) i bujon. Povremeno mešajte i dolivajte bujon / vodu, ako je potrebno. Sve kuvajte oko 15-20 min. Pred kraj dodajte pire od bundeve i umešajte začine (sve što želite, sem parmezana). Pre skidanja sa ringle, umešajte i komadić putera.

Služite toplo i po želji dodajte parmezan ili neki drugi sir.

Odličan prilog ovom jelu su i sveže salate, npr rukola, cherry paradajz i feta, zaliveni sa malo maslinovog ulja.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*