Rižoto sa pečurkama

Prava hrana za tople dane! Lagan, ali sit obrok, koji će deca rado jesti! Poigrajte se sa različitim povrćem kao dodatkom (ovde je to grašak i kukuruz) kako bi boje na tanjiru bilo što primamljivije. Crvena salata od paradajza i zeleni namaz od avokada i belog luka upotpunili su sliku, ali i hranljivu vrednost ovog ručka.

Osnova svakog rižota je pirinač. Šta znate o pirinču? (detalji iz knjige VESELI ZALOGAJI)

Pirinač je označen kao hrana koja jača telo. Spada u osnovnu bezglutensku hranu, jako je zdrav, veoma hranljiv I lako svarljiv. Iskorišćenost pirinča u organizmu je čak 95%. Zahvaljujući pirinču, bićete uvek u dobroj formi. Treba istaći I da pirinač pozitivno utiče na nervni sistem I mozak, a pomaže I pri lečenju pluća.

SAVET 1: Pri kuvanju pirinča, dodajte nekoliko kapi limunovog soka, ukus će biti još bogatiji

SAVET 2: Pri pripremi sutlijaša, pirinač prokuvajte prvo u vodi (6-7 min), a zatim nalijte mleko I nastavite sa kuvanjem

Potrebne količine pirinča (nekuvanog, po osobi):

80 – 100 gr, kao glavno jelo

60 gr, kao prilog uz meso ili povrće

15 gr, kao dodatak uz supe ili čorbe

Što se tiče mog rižota sa pečurkama, super varijanta je da pirinač nalijete domaćom supom, odn bujonom. Ako nemate, može i voda.

POTREBNO:

  • 1 crni luk 
  • 2 čena belog luka
  • šaka graška
  • šaka kukuruza
  • 1 pakovanje šampinjona (300-400 gr)
  • susamovo ulje (može i suncokretovo)
  • 1 šolja pirinča
  • 1-2 šolje bujona ili vode
  • so, biber, peršun – po ukusu
  • susam za posipanje – opciono

PRIPREMA:

Na ulju prodinstajte sitno isečen crni i beli luk. Dodajte kukuruz, grašak i iseckane šampinjone. Sve dinstajte dok povrće ne omekša (oko 10 min). Dodajte pirinač, pa nalijte bujonom (vodom). Kuvajte još 15-20 min (koliko je potrebno da se pirinač skuva). Pred kraj posolite i dodajte začine. Ostavite poklopljeno da se malo prohladi i da pirinač još malo nabubri.

Pri serviranju, pospite susamom po želji.

PRIJATNO!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*