Slatki namaz od urmi

U knjizi Veseli zalogaji, kao i na samom blogu nalaze se recepti za domaći krem od urmi i kakaoa. Osnova su urme, kakao i lešnici, ali možete izabrati i neku vašu kombinaciju i dodatke i uživati u zdravom namazu koji će voleti čitava porodica!

Naša jelka napravljena je od integralnog hleba, „ukrasi“ su bademi i papaja, a „pokloni“ ispod jelke su sveže urme.

Da li znate da urme ne sadrže ni malo masti, bogate su vitaminima, posebno vitaminom B, ali imaju i veliku količinu šećera, čak 60 gr na 100 gr urmi. Zato ih ne treba jesti u preteranim količinama. Urme su odličan izvor kalijuma, magnezijuma, gvozđa, mangana i fosfora.

U Arapskom svetu, odakle urme i potiču, upotreba ovog voća je veoma raznolika. Urme se mogu jesti sveže, u slatkišima, kao dodatak jelima, u vidu pudinga, kao sastavni deo hleba, u obliku namaza, sirćeta, sirupa i kao bezalkoholno piće.

Kod nas, urme su uglavnom sastavni deo slatkiša i odlična su alternativa šećeru. Kada pravite kolače, dodajte urme i šećer vam uopšte neće biti potreban.

 

 

Comments are closed.