Švedski krekeri sa semenkama i ruzmarinom

Znate one fensi upakovane krekere, sa različitim modernim začinima i astronomski skupe? E, pa napravite ih sami, lepo ih spakujte, poklonite nekome i ulepšajte dan i sebi i toj drugoj osobi. Ukus je savršen, a krekeri su pogodni i kao užina, večera ili doručak, uz neki lep namaz.

Sa ovim krekerima sam išla korak dalje, pa sam pored brašna koristila i mekinje, što znači da će ih stomaci još više voleti 🙂 U ovoj verziji su prepuni vlakana i samo će vam lepo očistiti creva. Dakle, grickajte do mile volje!

Deo ovih krekera je i psilijum – biljna vlakna koja daju vazdušasu strukturu testu, ali ujedno i u crevima sakupljaju višak tečnosti, oslobađaju telo toksina i ubrzavaju metabolizam.

Ukoliko nemate psilijum, nije neophodan.

Takođe, ukoliko nemate mekinje, zamenite ih brašnom (umesto 100 gr brašna i 50 gr mekinja, stavite 150 gr brašna).

Pošto su ove pločice malo deblje od onih popularnih NAĆOSA , treba im malo više vremena da se lepo osuše u rerni, zato budite strpljivi.

Ove krekere uglavnom jedem uz slane namaze (humus, sirne namaze, riblje paštete i sl), ali možete ih jesti i sa džemom, zdravim kremom…, samo u tom slučaju smanjite količinu soli i nemojte stavljati začine karakteristične za slana jela, kao npr ruzmarin.

Pa, da krenemo!

POTREBNO:

  • 50 gr semeni suncokreta
  • 50 gr semnki bundeve (golica)
  • 50 gr semenki lana
  • 50 gr susama
  • 50 gr mekinja
  • 100 gr speltinog brašna
  • 1 puna kašika psilijuma
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice suvog ruzmarina
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 200 ml vrele vode

PRIPREMA:

Rernu uključite na 160 stepeni.

Pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte ulje i vodu na kraju. Sve izmešajte i prebacite u veliki pleh od rerne, u koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Uzmite drugi papir, stavite preko i razvuzite polako rukama testo da prekrije ceo pleh (može i oklagijom). Stavite pleh u rernu na 10 min, a zatim izvadite i sekačem za pizzu isecite pločice. Sada stvaite papir preko krekera i tako nastavite da pečete krekere još 30 min. Važno je da se lepo isuše da bi bili hrskavi.

Zbog papira neće pregoreti, pa ih možete i ostaviti u rerni nakon pečenja da se još malo isuše i ohlade.

Čuvajte ih u papirnoj kesi ili limenoj kutiji. Sveži su i po nekoliko dana.

PRIJATNO!

 

2 Comments

Оставите одговор на Katarina Cancel

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*