Sveža letnja salata sa rukolom

Obožavanje rukole je prisutno kod svih članova moje porodice. Najviše je volimo i jedemo u svežem stanju, kao salatu, ali odlična je i u raznim namazima ili npr kao dodatak pizzi. Sa salatama, kombinacijama nema kraja. Ova kombinacija sa slike je nepogrešiva! Hrskavi domaći naćosi, salata sa rukolom i dresing sa grčkim jogutom. Savršenstvo!!!

Rukola je prebogata vitaminima K i A, a ujedno je i sjajan atioksidant. Čisti organizam od raznih štetnih sastojaka, jača imunitet i kosti. Ima malo kalorija, pa je prepručljiva za sve koji su na dijetama.

Pored sastojaka i postupka pravljenja salate sa rukolom, u nastavku je i recept za hrskave naćose, koje sam ovoga puta pravila sa palentom. Malo se teže rastanjuju u plehu, ali kada se ispeku, podjednako su ukusni i možda i malo  više hrskavi.

SALATA SA RUKOLOM, potrebno:

  • 2 -3 šake rukole 
  • 5-10 cherry paradajza 
  • kukuruz šećerac (obaren ili iz konzerve)
  • 1/2 – 1 šargarepa (isečena na spirale ili izrendana)
  • 1/2 šake sirovog sunckreta
  • maslinovo ulje i so po želji – opciono (ja kada pravim dresing, ne koristim ništa dr kao dodatak)

DRESING:

  • 1 grčki jogurt
  • 1 čen belog luka
  • 1/4 linuma (iscediti sok)
  • 1/2 kašičice senfa
  • na vrh kašičice kurkume – opciono

PRIPREMA:

Izmešati sve sastojke za salatu. Izmešati sve sastojke za dresing. Salatu preliti dresingom, PRIJATNO!

NAĆOSI SA PALENTOM:

  • 15 gr susama
  • 15 gr sirovog suncokreta
  • 15 gr golice
  • 15 gr semenki lana
  • 80 gr palente
  • 20 gr maslinovog ulja
  • 120 gr provrele vode
  • bosiljak, beli luk u prahu
  • so – za posipanje

PRIPREMA:

Uključite rernu na 170 stepeni.

Pomešajte sve semenke i začine, pa dodajte palentu, a zatim i maslinovo ulje. Sipajte provrelu vodu i sve lepo izmešajte.

Na pleh stavite papir za pečenje. SIpajte smesu na sredinu, pa preko stavite još jedan papir za pečenje i onda rastanjite rukama, da dobijete tanku smesu raspoređenu preko celog pleha (bukvalno na 1 mm debljine treba sve rastanjiti). Posolite krupnom morskom solju.

Pecite oko 20 min. Verzija sa palentom je brže gotova od verzije sa kukuruznim brašnom.

Kada se rashladi izlomite na nepravilne oblike.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*