Zdrav hleb sa urmama i medom

Tek ste ustali, a nemate hleb! Nikakav problem, za pola sata imaćete ukusan hleb na stolu. Ovo je super ideja ukoliko želite da za doručak pojedete nešto slatko! 

Osnovna varijanta ovog brzog i zdravog hleba se nalazi u odeljku „slano“. Ali, ja ga često pravim i u slatkoj varijati. Po želji, možete dodati i neko suvo voće, npr brusnice ili suvo grožđe, a da bi hleb bio još slađi, može se staviti i pola izgnječene banane. Važno je samo da izaberete neku mekšu bananu, koja je već počela da tamni, odn ima braon flekice, pošto je takva banana mnogo slađa od onih žutih.

Evo moje današnje verzije slatkog i zdravog hleba!

POTREBNO:

  • 100 gr prosenog brašna
  • 100 gr raženog brašna
  • 100 gr speltinog brašna
  • malo praška za pecivo
  • 1 šolja kisele vode
  • 2 kašike malsinovog ulja
  • 50 gr mlevenog ili sitno seckanog brazilskog oraha (može i badem ili lešnik)
  • 10 urmi (potopljenih minimum 15 minuta u vodi)
  • 2-3 kašike meda
  • semene lana, suncokreta i golica za posipanje

PRIPREMA:

Uključite rernu za 180 stepeni.

Pomešajte sve vrste brašna i prašak za pecivo. Dodajte brazilski orah i sitno seckane ili izblendirane urme, koje su predhodno odstojale u vodi. Dodajte zatim i sve preostale sastojke (sem semenki za posipanje) i varjačom zamestite testo.

U pleh stavite papir za pečenje, pa kašikom vadite veće loptice i stavljajte na papir. Pokvasite ruke i malo doterajte hlebiće. Dobićete 5-6 kom. Pospite semenke i vlažnim rukama ih malo utapkajte u testo, da ne bi spadale. Pecite oko 20 min.

PRIJATNO!

Comments are closed.