Zdrave princes krofne

Zdrave princes krofne

O, da, moguće je! Ulje menjamo za kokosovo ulje, šećer za kokosov šećer, mleko za neko biljno mleko, a šlag za šlag od leblebije! Zvuči čudno, ukoliko niste probali, ali ne da je moguće, nego je sjajno! Ovaj šlag jeste malo mekši, ali bar znamo šta jedemo 🙂 Princes krofne sam naterana da pravim kada su moje princeze videle Milu i Lolu u istoimenom crtaću kako su zavrnule rukave i napravile ovaj slatkiš.

Kada napravite fil i krofne, dajte deci da pune krofne i zabavi u kući nikada kraja…

POTREBNO:

  • 250 ml vode
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 130 ml kokosovog ulja
  • prstohvat soli 
  • 150 gr brašna (spelta, raženo…)
  • 4 jaja
  • 4 žumanca
  • 5-10 kašika kokosovog šećera (zavisi koliko volite slatko) ili nekog drugog nerafinisanog šećera
  • 4 pune kašike kukuruznog brašna
  • 750 ml kokosovog ili nekog dr mleka
  • 125 gr omekšalog putera
  • voda iz 1 konzerve pasterizovane leblebije + 2 kašike kokosovog šećera

PRIPREMA:

U šerpu stavite vodu, ulje, 2 kašike šećera i so. Kada voda provri, sklonite sa vatre i umešajte brašno, da se dobije kompaktna masa bez grudvica. Smesu malo prohladite, pa dodajte 4 jaja i umutite mikserom da se sve lepo ujednači.

Mleko stavite da se greje do tačke vrenja. U drugoj šerpi pomešajte žumanca, šećer, jaja i brašno. Mleko kada dodje do tačke ključanja, preliti preko smese sa jajima i brašnom i mešajte na ringli sve vreme, na tihoj vatri, dok se smesa ne zgusne. Prekrijte folijom i skloniti sa strane da se ohladi.

Uključite rernu na 180 stepeni, a u preh stavite papir za pečenje. Kašičicom stavljajte loptice veličine većeg oraha. Postupak ponovite tako što ćete na svaku lopticu staviti još po 1/3 testa (to će zapravo biti “kapica” koju sečete kada se krofne ispeku i gde punite nadev).

Krofne peći oko 35 min na 180 stepeni (usklađujte temperaturu prema vašoj rerni, pazeći da krofne ne izgore). Rernu NE OTVARAJTE tokom pečenja.

U ohlađeni fil staviti omekšali puter i mutite sve zajedno, dok ne dobijete lepu kremastu strukturu.

Vodu od leblebija stavite u činiju i polako mutite dok ne dobijete gustu smesu kao šlag. Dodajte 1-2 kašike kokosovog šećera i još malo mutite.

Krofne punite sa žutim, pa sa belim filom. Čuvajte kolače u frižideru.

PRIJATNO!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*