Zdravi keksići sa suncokretom

Trudim se da svaki slatkiš obogatim nekim semenkama ili orašastim plodovima. Ovoga puta, izbor je pao na suncokret. Da li znate da suncokret olakšava varenje, otklanja stomačne tegobe i stimuliše izbacivanje štetnih supstanci iz organizma? Koristan je i u borbi protiv kašlja i glavobolje, a jako je bogat brojnim mineralima i vitaminima: A, B i E.

Kombinacija brašna u ovom keksu je pomalo mix svega i svačega, pošto sam sa svim zalihama bila pri kraju. Dakle, kombinovala sma i speltu i raženo i heljdu i ovseno i proseno 🙂

Vi birajte brašno koje volite i inače koristite.

Umesto agave, možete koristiti i med ili javorov sirup.

POTREBNO:

  • 1.5 šolja sirovog suncokreta
  • 1.5 šolja brašna po želji 
  • 5 kašika otopljenog kokosovog ulja
  • 5 kašika agava sirupa
  • 1 jaje
  • voda ili mleko po potrebi (oko 5-6 kašika)

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni.

U seckalicu stavite suncokret i usitnite što više. Pomešajte brašno i suncokret, pa dodajte ostale sastojke. Zamesitet testo, uvijte ga u foliju i ostavite u frižideru 15-20 min.

Na brašnom posutu podlogu razvucite testo koje je odmorilo u frižideru, na debljinu od oko 4-5mm.

Modlama vadite keksiće i ređajte u pleh, na papir za pečenje.

Pecite oko 15-20 min. Pa izvadite da se ohlade.

Po želji, ohlađene keksiće možete preliti (delimično ili potpuno) domaćom čokoladom.

DOMAĆA ČOKOLADA: 10 gr kakaoa, 10 gr kokosovog ulja, 10 gr kakao putera, 10 gr agava sirupa. Sve rastopite na tihoj vatri i dok je tečno umačite kolačiće i ostavite na papiru da se ohlade i stegnu.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*