Zimski kolač od jabuka sa cimetom i lešnicima

Koliko vam se puta dogodilo da vam se jede nešto slatko, a kod kuće baš i nemate neke posebne sastojke. Upravo iz te situacije „ništa posebno u frižideru“ nastao je ovaj kolač, koji možete jesti topao uz npr sladoled ili potpuno ohlađen, kada je meni još ukusniji.

Zamislite situaciju: dvoje male dece kod kuće sa boginjama, muž koji radi po 18 sati, bake i deke servisi zauzeti nekim neodložnim poslovima, a vi već 3 nedelje sa decom u karantinu, bez mogućnosti da izađete, pošto je napolju temperatura u minusu, a i decu nema ko da čuva. I onda vam se u trenutku jede nešto slatko, a malo što šta imate što vam može poslužiti za neki brz i lagan kolač. Srećom, zdrava brašna uvek držim u kući u većim količinama, jabuke kupujemo na gajbe, a zdrave grickalice tipa bademi i lešnici kod nas takođe ne mogu da nestanu (kupujemo ih na kilogram) 🙂

Kada sam sve sabrala i oduzela, došla sam do ovog simpatičnog recepta, nadam se da će vam se dopasti!

POTREBNO:

za koru:

  • 250 – 300 gr kamut brašna (može i neko drugo po izboru), ja obično koristim ili kamut ili speltu
  • 120 gr putera (na sobnoj temperaturi)
  • 2 kašike meda
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

preliv od jabuka:

  • 2-3 veće jabuke 
  • 3 kašike meda
  • 1 kašičica cimeta
  • 1-2 kašike kokosovog ulja (opciono)
  • šaka lešnika, sitno seckanih

PRIPREMA:

Prvo pripremite koru, koju ćete ostaviti 30 min u frižideru da odstoji.

U puter umešajte brašno, pa zatim i ostale satojke. Zamesite testo, da ne bude lepljivo, stavite u providnu foliju, pa u frižider na 30 min.

Uključite rernu na 180 stepeni.

Jabuke iseckajte na što sitnije kocke. U činiju sa jabukama dodajte med, cimet, kokosovo ulje i iseckane lešnike.

Na papiru za pečenje razvucite testo, koje je odstojalo u frižideru, pa ga samo prevrnite u kalup (idealno ako imate kalup za kiš ili može i bilo koji dr okrugao kalup). Neka se testo malo „penje“ uz ivice pleha, pa vam nadev od jabuka ne bi cureo ispod kore. Kalup ne morate podmazivati, pošto je ovo vrsta prhkog testa i neće se lepiti. Kada prebacite testo u kalup izbockajte ga viljuškom, a zatim prelijte smesu sa jabukama. Pecite oko 25 minuta.

Kada je pita topla sjajno ide uz sladoled. A, odlična je i kada se potpuno ohladi, pa je servirate iz frižireda.

PRIJATNO!

 

 

Comments are closed.