Žitarice u ishrani beba

Ukoliko vam se često čini da bebi vrtite 2-3 stvari u krug, kada je reč o ishrani, posebno doručku i večeri, pročitajte detalje o žitaricama i dobićete odmah nove ideje i bar 10 novih recepata u glavi koje možete pripremiti brzo i lako.

Žitarice se u ishranu beba uvode skoro od prvih obroka. Neke se preporučuju već od prvog obroka, neke malo kasnije, ali u kombinaciji sa različitim voćem i povrćem, a kasnije i začinima i drugim dodacima, dobijaćete preukusne obroke, koje ćete sa svojom bebom i vi rado jesti.

Danas skoro sve vrste žitarica možete pronaći u bolje snabdevenim marketima, a pokušajte da uvek birate one koja su označene sa “bio” i “organic”, kako biste bebu hranili najkvalitetnijim namirnicama.

Kojim redosledom uvoditi žitarice?

Ja o prosu pišem šesto i mnogo i upravo je proso žitarica koja se među prvima uvodi u ishranu beba. Moja deca ga obožabaju i dan danas, a ne retko se nadje i u sastavu neke pite, čorbica ili kolača.

Pored zrna prosa, možete pronaći i proseno brašno i kombinovati ga sa drugim brašnima za različita testa i jela.

PRIPREMA:

Proso se ispere vodom (da ne bi penio), pa se od trenutka ključanja kuva još 15 min. Pazite samo da vam ne pokipi, pošto je sklon tome 🙂

Proso možete kombinovati sa čime god želite. Verzija na slici je sa bananom i to je kašica koju možete bebi dati već od 6. meseca.  Da biste dobili tečniju strukturu, proso i bananu razredite mlekom (maminim ili adaptiranim). Ukoliko dodate kakao, to je onda verzija za 9+. Dodatno zasladjeno, npr medom je za 12+. 

Proso možete kombinovati i sa šargarepom, karfiolom, brokolijem, batatom, avokadom, kiselim mlekom, grčkim jogurtom, breskvama, tikvicom, bundevom…

Što se ostalih žitarica tiče, ovo je raspored od kada ih treba uvrstiti u ishranu beba:

palenta 6+

kinoa 6+

pirinač 6+

spelta 7+

heljda 7+

ovas 7+

pšenica 7+

raž 8+

ječam 8+

U novim receptima, baviću se pripremom ostalih žitarica i njihovim kombinovanjem.

PRIJATNO!

 

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*