Krckavo, slatko, mirisno…, sa omiljenim sastojcima (npr bademi, ovsene pahuljice, med, kokosovo ulje, lešnici, suncokret, lan…) i omiljenim dodacima (npr voće, grčki jogurt, cimet, kokos…)! Sve ovo ćete kod kuće sami pripremiti za manje od pola sata!
Moje dete često ume da kaže: “hoću musli, ali suv” 🙂 To znači samo da gricka, bez jogurta i mleka. Baš se pitam na koga je :))) To sam isto radila pre XY godina! Kupim onaj industrijski i ceo smažem, tako što ga jedem kao kokice uz neki film 🙂
E, pa dobro, draga moja Lana, biću malo mudirija, nego što je moja mama bila samnom! Ovaj divan musli može i tako da se jede kao kokice! Samo pazite zube, ako granolu prepečete, tada može biti malo tvrđa.
Sa druge strane, uvek ga možete poneti u nekoj činijici i onda samo dokupiti jogurt ili mleko i napraviti super zdravu užinu za čas! Moje mlađe dete obožava verziju sa grčkim jogurtom ili sa kiselim mlekom.
I pre recepta, moram vam priznati jednu stvar! Ja obožavam skoro sve zdrave grickalice, ali suvo voće (kao što je suvo grožđe ili suve smokve) nikada nisam volela. To moja deca, naravno ne znaju 🙂 Zato ovaj musli pravim bez tih sastojaka, ali vi ih možete dodati. Staviću ih u recept kao “opciono”. Jako su poželjni i da se nađu kao sastojak u musliju, ali ne i u mom 🙂
Ja radije biram da pri serviranju dodam neko sveže voće! Evo moje idealne domaće crunchy verzije muslija!
POTREBNO:
- 100 – 150 gr ovsenih pahuljica (mogu i ražene, ječmene…, šta imate i šta volite)
- 1/2 šake badema
- 1/2 šake lešnika
- šaka sirovog suncokreta
- šaka sirove golice
- 1-2 kašike semenki lana
- 1/2 šake suvog grožđa ili brusnice (opciono)
- 2-3 kašike meda
- 2-3 kašike kokosovog ulja
- 2-3 kašike kokosa
- 1 kašičica cimeta
PRIPREMA:
Rernu uključite na 150 stepeni.
U seckalicu stavite badem, lešnike i golicu i samo grubo usitnite (neka ostanu veći komadi). Naravno, ako volite sitnije, iseckajte više.
Pomešajte ovsene pahuljice, sa usitnjenim orašastim plodovima i golicom, dodajte suvo grožđe i / ili brusnicu, suncokret, lan, kokosovo ulje i med. Izmešajte kašikom, pa masu prebacite na pleh, na koji ste predhodno stavili papir za pečenje.
Pecite oko 20 min, uz mešanje na svakih 5-7 min.
Kada pleh izvadite iz rerne, masu pospite kokosom i cimetom, pa ostavite da se skroz ohladi. Granola će se srvrdnuti, pa je posle samo blago izlomite rukom i čuvajte u tegli.
Služite uz jogurt, kiselo mleko ili npr kokosovo mleko. Dodatak pri serviranju može biti i još suvog ili svežeg voća po želji (borovnica, mandarine, banane, smokve, suve šljive, pomorandže, kivi, nar, kruške…).
PRIJATNO!!!
Pingback: Da li zimi treba jesti sladoled? – Veseli zalogaji
Pingback: Čokoladne kuglice na zdrav način – Veseli zalogaji
Pingback: Banana smoothie sa kokosovim mlekom – Veseli zalogaji
Pingback: Ovsena kaša, verzija sa kuvanjem ovsenih pahuljica – Veseli zalogaji
Pingback: Hrskave kuglice sa domaćom granolom – Veseli zalogaji