Kada napravim ovaj hleb i serviram nekome ko ga po prvi put proba, pitanje obično glasi: “Jel ovo hleb ili kolač?”. Ne znam odakle ideja za kolač, pošto je hleb blago slan, ali je valjda ukus toliko lep da odmah asocira na kolač 🙂 I da, zaista se može napraviti bez trunke brašna!
Ukoliko pravite slatke namaze i volite da ih jedete uz hleb, onda dodajte samo prstohvat soli. Ukoliko preferirare da hleb ima slankast ukus, onda stavite malo više soli.
Po želji, u hleb možete dodati i razne začine, mada je osnovna verzija možda i najlepša. Ali, ponekad se poigrajte ukusima.
I da, ukoliko nemate baš sve vrste navedenih semenki kod kuće, slobodno ih zamenite nekim drugim. A, dobra opcija mogu biti i ovsene pahuljice, koje ćete pre upotrebe usitniti.
POTREBNO:
- 100 gr semenki golice
- 50 gr semenki lana
- 50 gr susama
- 150 gr semenki suncokreta
- 100 gr badema
- 100 gr lešnika
- 2 jaja
- 15 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika psilijuma – ukoliko imate, nije obavezno
- 150 ml vrele vode (malo više od pola šolje)
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- so po ukusu
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
U seckalicu stavite sve semenke, badem i lešnik i sameljite što sitnije. Dodajte ostale sastojke i lepo izmešajte. Sipajte u kalup, u koji ste predhodno stavili papir za pečenje.
Hleb pecite 50 – 60 min.
Izvadite iz rerne pečeni hleb, ostavite ga u kalupu 5 min, a zatim stavite na rešetku da se ohladi. Čuvajte ga u čistoj krpi ili papirnoj kesi.
PRIJATNO!
Pingback: Namaz od paprike i suncokreta – Veseli zalogaji