Sok od celera

SOK OD CELERA – globalni hit i sok koji je obojio društvene mreže u zeleno! Boja itekako primamljiva, a ukus i benefiti…, šta znate o tome? Ovaj sok nije samo trend, mnogima je postao način života i prava opsesija. O benefitima, ali i načinu pripreme, čuvanja i konzumiranja čitajte u nastavku.

Za ovaj sok sam slučajno čula od nekoliko ljudi koji aktivno treniraju. #celeryjuice im je jutarnja rutina, nešto što je obavezno kako otvore oči. Kada sam ih pitala zbog čega, odgovor je bio zbog svega 🙂 Dobro, ajde da i ja istražim i vidim šta to taj celer daje i zašto treba da bude baš u obliku soka.

U nastavku vam pišem najčešća pitanja i odgovore na temu soka od celera. Najveći deo informacija sma dobila preko instagram profila https://www.instagram.com/medicalmedium/ Čovek Anthony William stoji iza ovog profila i autor je brojnih knjiga koje se upravo bave dobrobitima soka od celera, ali i drugim prirodnim lekovima. Podnaslovi njegovih dela bi mogli da se prevedu ovako: spasite jetru, suprotstavite se psorijazi, ekcemina, dijabetesu, nadustosti, aknama, čiru u želudcu, stresu, umoru, gastritisu, prekomernoj težini…

Ali, vratimo se celeru! Evo najčešćih pitanja i dogovora!

OD KOG DELA CELERA SE PRAVI SOK?

Sok se pravi od stabljika celera, ne od korena.

KAKO SE PRAVI SOK?

Najbolji način je da propustite stabljike kroz sokovnik i tako automatski dobijate sok. Ukoliko koristite blender, iseckajte stabljike, stavite ih u aparat, procesuirajte dok ne dobijete ujednačenu masu, a zatim kroz gazu procedite smesu, da dobijete samo sok. U oba slučaja, sok popijte odmah.

KADA JE NAJBOLJE PITI SOK OD CELERA?

Najbolje je ujutru na prazan želudac ili nakon popijene vode sa limunom. Nakon toga ne treba ništa jesti ni piti 15-30 min. U slučaju da ne možete sok da popijete ujutru, popijte ga bilo kada 30 min pre jela ili 60 min nakon obroka.

VAŽNO!!!
Sok od celera nije zamena za doručak. 15-30 min nakon ispijanja soka, obavezno je doručkovati!

ZAŠTO JE SOK OD CELERA DOBAR?

Prirodni natrijum iz ovog soka se lepi na loše i toksične soli iz hrane koja nije najzdravija i na taj način ih izvlači iz tela. Ovaj natrijum ujedno stabilizuje pritisak i dovodi organizam u stanje najoptimalnije hidriranosti.

KOJU KOLIČINU SOKA TREBA POPITI?

Najbolji efekti se postižu ispijanjem 1/2 l soka od celera svakoga dana. Ukoliko vam je to previše, počnite sa 1/2 šolje, pa postepeno povećavajte količinu.

DA LI CELER MORA BITI ORGANSKOG POREKLA?

Najbolje je pronaći organski, ali ukoliko ne možete, svaku stabljiku pre ceđenja dobro isperite, prvo hladnom, a zatim i toplom vodom.

DA LI SE MOŽE CEDITI KOREN CELERA, UMESTO STABLJIKA?

Ne, jer neće pružiti ista lekovita svojstva.

DA LI SE SOK OD CELERA MOŽE ZAMRZAVATI?

Ukoliko niste u prilici da sok popijete odmah nakon što ste ga napravili i ako je zamrzavanje jedina opcija da biste ga nekada popili, onda je u redu. Ovo je svakako krajnja opcija, koja ne bi trebalo da pređe u praksu. Sveže isceđen sok od celera je najkvalitetniji i najefektniji.

ŠTA RADITI UKOLIKO NIKAKO NE MOŽETE DA PODNESETE UKUS SOKA OD CELERA?

Ukoliko vam je ukus previše jak dodajte krastavac ili jabuku i njih takođe prpustite kroz sokovnik zajedno sa celerom. Takođe, probajte da sklonite lišće celera, ono može izazvati gorčinu. Kada počnete da se navikavate na ukus, smanjite dodavanje krastavca ili jabuke i polako pređite na čist celer, jer je takav najefektniji.

KOLIKO SVEŽI SOK MOŽE DA STOJI U FRIŽIDERU?

Najbolje je piti sveže isceđen sok. Ali, ukoliko pripremite malo veću količinu, sok stavite u staklenu posudu, polopite ga i tu količinu popijte najviše 24h nakon što ste je napravili.

ZAŠTO GRICKANJE ŠTAPIĆA CELERA NIJE PODJEDNAKO DOBRO KAO ISPIJANJE SOKA OD CELERA?

Kada se celer propušta kroz sokovnik i postaje sok, vlakna se razlažu i dejstvo postaje mnogo efektnije. Takođe, kroz sok odjednom unosite u organizam veliku količinu celera, što bi se jedenjem teško postiglo kroz jedan obrok / užinu.

KAKVE PROMENE SE NAJPRE VIDE?

Najvidljivije su promene na koži: povlačenje akni, ekcema i psorijaze. Takođe, veoma brzo od početka pijenja soka od celera gubi se osećaj nadustosti organizma.

ŠTA JE SA OSTALIM REZULTATIMA, KADA DOLAZE?

To zavisi od stanja vašeg organizma. Skoro svako oseća neke promene već u prvoj nedelji od početka konzumiranja soka od celera. Kod nekih se ti rezultati vide i nakon prve popijene čaše. Ukoliko neko ima previše masti u organizmu ili se bori sa bakterijama Streptokoke, u takvim slučajevima treba biti strpljiv. Sam sok na organizam odmah utiče povoljno, ali vidljivi efekti su kod nekoga brži, a kod nekoga sporiji.

DA LI SOK OD CELERA JAČA IMUNITET?

Organizam svakog čoceka se na dnevnom nivou bori sa uništavanjem brojnih bakterija i virusa. Zato mu je potrebna specifična podrška mineralnih soli, a određene ćeije u imunom sistemu pronalaze ogromnu podršku mineralnih soli upravo u soku celera.

DA LI TRUDNICE SMEJU DA PIJU SOK OD CELERA?

Da. Sok celera je bezbedan i zdrav za konzumiranje i u trudnoći. Ali, ukoliko imate bilo kakve nedoumice, svakako se treba konsultovati sa doktorom.

DA LI MAME KOJE DOJE BEBE SMEJU DA PIJU SOK OD CELERA?

Da, jer je fenomenalan baš za njih. Obezbeđuje puno minerala, vitamina C i drugih hemikalija koje će bebi pomoći da razvije zdrave organe.

DA LI SOK CELERA MOŽE IZAZVATI RETKU STOLICU?

Da. To je skoro normalna reakcija detoksikacije, posebno kod osoba kojiimaju veći stepen toksina u organzimu.

JOŠ NEKE ZANIMLJIVOSTI:

  • sok od celera se naziva “punjačem za mozak, jer pomaže pumpanje srca i prenošenje informacija od jedne tačke do druge, tj od neurona do neurona.
  • soli iz celera deluju kao antiseptik na organizam
  • soli iz celera ubijaju viruse i bakterije
  • sok od celera ubrzava varenje
  • sok od celera je jako važan za centralni nervni sistem; lekovit je za ljude koji se bore sa depresijom, konfuzijom, gubitkom pamćenja, poremećajem pažnje, hiperaktivnošću…, kao i kod onih koji imaju problem sa fokusiranjem i koncentracijom
  • sok od celera je dobar saveznik u borbi protiv migrena i vrtoglavica

A, šta je sa mojim utiscima?

Iskreno, ukus soka mi nije ni malo privlačan. Ali, s’ obzirom na to koliko čitam o ovom soku, rešila sam da budem istrajna! Zapušim nos, popijem celu šolju odjednom, držim nos još 2 min i onda je sve malo lakše. Nema onog slanog i oporog ukusa u startu. Posle malo “prođe kroz nos”, ali ne bude  tako strašno 🙂

Na samom početku, kada sam počela da ga pijem, na koži su mi se pojavile 2-3 bubuljice, poprilično velike. Slično se dogodilo i mojoj drugarici koja ima dosta dobar ten. Čini mi se kao da je celer “poterao” sve napolje što ne valja.

Takođe, creva su mi se “izribala” već u prvoj nedelji konzumiranja celera. Nakon tog prvog “detoksa” osećala sam se manje naduveno i tako je i danas.

Jedina stvar, za koju još nisam sigurno ispitala da li je samo moj mit ili je tačna, je neka moja ideja da mi celer poprilično obori pritisak u danu kada ga popijem. Ali, moguće i da nisam u pravu, jer ne dešava mi se to svakoga dana.

O ovome ću vas svakako još informisati.

Ovo je moj prvi tekst ovoga tipa. Nadam se da će vam biti od koristi i volela bih da ostavljate i vaše komentare na ovu temu. Da li smatrate da je ovo samo jedan novi trend u ishrani koji će proći ili je zaista otkriće važno za naše buduće zdravlje!

Hvala unapred na svim komentarima!

A, čim mi nešto novo na ovaj način ponovo okupira misli, obećavam sličan post!

VELIKI POZDRAV!

 

4 Comments

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*