Panforte

Da li znate šta je PANFORTE? To je poznati italijanski kolač, osmišljen još pre nekoliko vekova u SIjeni. U bukvalnom prevodu znači “tvrd i začinjen hleb”. Jeste tvrd, jeste začinjen, ali hleb baš i nije i preukusan je slatkiš! Tamo je pravi specijalitet, a ja sam ga prilagodila svojim kriterijumima i pravila ga sa kokosovim šećerom i agavom.

Originalna verzija bi na kraju trebalo da se pospe prah šećerom, pa ko voli neka doda taj detalj.

POTREBNO:

  • 125 gr badema – krupno seckanih
  • 125 gr pečenog lešnika – krupno seckanog,
  • 200 gr iseckanih suvih kajsija
  • 100 gr isecknaih suvih smokvi
  • izdendana kora 1/2 organskog limuna
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraha
  • 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
  • 75 gr brašna (može bilo koje)
  • 30 gr putera
  • 150 gr kokosovog šećera
  • 3 kašike agave
  • 3 kašike meda

PRIPREMA:

Pomešati sve suve sastojke u činiji. U šerpici istopiti puter, šećer, med i agavu. Kada se istopi, dodati u suve satojke i sve izmešati (budite strpljvi dok smesu lepo ne ujednačite). Prespite sve u kalup, gde je papir za pečenje, lepo pritisnite rukama, da izadje vazduh (može i preko papir, pa preko njega lepo pritinite sve da se utopi). Pecite 20-30 min na 170 stepeni.

Ostavite da se skroz ohladi, pa secite i poslužite.

PRIJATNO!!!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*