Hleb (projice) od raženog brašna i sira

Ukoliko su vam dosadile standardne projice ili želite nešto još zdravije, ova ražena varijanta je super opcija. Od testa možete napraviti klasičan hleb ili samo zalogajčiće, kao na slici. Nema prljanja ruku, a proces pripreme je 5 min + pečenje!

Kada dođe decembar svi mislimo uglavnom o slatkišima. Ali, kada dolaze gosti, red je da ih poslužimo i sa nečim slanim. Uz ovaj recept rešićete „problem“ hleba. Od napravljenih „loptica“ možete praviti i mini sendviče, tzv zalogaje, mada testo možete ispeći i kao klasičan hleb i tako služiti.

U ovu osnovnu verziju, po želji možete dodati i različite semenke.

POTREBNO:

  • 150 gr raženog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • malo origana (opciono)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 200 – 250 gr feta sira (ili nekog drugog, po izboru; može i kačkavalj)
  • 2 jaja
  • so i biber po ukusu
  • susam – za posipanje

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni.

Izgnječite sir, dodajte jaje, ulje, so, biber, origano i sve dobro izmešajte. Dodajte brašno, u koje ste stavili prašak za pecivo i testo ujednačite mešajući varjačom.

Ukoliko pravite klasičan hleb, u kalup stavite papir za pečenje, pa sipajte testo. U suprotnom, napunite kalupe za proju.

Ja sam projice sa slike pekla u silikonskim kalupima, tako da nisam ništa niti podmazivala, niti stavljala papir.

Pospite susamom.

Pecite oko 15-20 min, isključite rernu, pa ostavite u rerni da se prohlade i još malo „istište“.

Služite tople, mada su veoma ukusni i kada se prohlade.

PRIJATNO!

 

 

 

 

 

Comments are closed.