Hrskave grickalice, kao zdrav međuobrok

Ove pločice možete jesti samostalno, a mogu biti i super podloga za neki namaz. U osnovi su semenke suncokreta i chia. Vreme pripreme, sa sve pečenjem, je 30 min. Ovo je verzija sa kamutom (egipatska pšenica), što znači da su pločice veoma hranljive i daju puno energije!

Obožavam zdrave grickalice i uvek ih imam u kući. Ove se veoma često nađu na stolu, zato što ih hvali i voli i moj muž, koji je prilično izbirljiv, kada je reč o zdravim verzijama svega što pripremam 🙂

POTREBNO:

  • 120 gr semenki suncokreta chia-seed-100g
  • 60 gr kamuta (možete staviti i neko drugo brašno po izboru)
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2-3 kašike chia semenki
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 4-5 kašika tople vode

PRIPREMA:

Rernu uključite na 170 stepeni.

Pomešajte sve suve sastojke. U šoljicu stavite toplu vodu i jabukovo sirće, pa promešajte. U činiju gde je brašno sipajte maslinovo ulje, vodu i sirće i sve lepo izmešajte, da se sastojci ujednače. Ostavite 5 min u činiji, a zatim izručite u pleh, gde ste predhodno stavili papir za pečenje. Isecite još jedan papir za pečenje veličine pleha, pa stavite preko testa i onda prvo rukom rastanjite, a zatim oklagijom do debljine od 3-4 mm.

Testo isecite u obliku pločica pre pečenja, mada i ne morate, možete jednostavno kasnije samo izlomiti. Možda vam se učini da se teško seče zbog semenki suncokreta, pa možete samo napraviti tragove nožem ili sekačem za pizzu, a kasnije po tom tragu izlomiti.

Pecite oko 20 min. Ako vam je rerna jača, smanjite temperaturu na 150-160 stepemi.

PRIJATNO!

 

 

Comments are closed.