Kolač od prosa, bez brašna i šećera

Savršeno lagan, ukusan, zdrav i naravno sladak 🙂 Divan kolač za sve prilike, koji će još jednom potvrditi da slatkiši ne moraju uvek da budu nezdravi.

Ako ovaj kolač servirate i onda napravite anketu da proverite da li konzumenti imaju ideju od čega je, retko ko će pogoditi. Kod nas su odgovori uglavnom bili: čokolada, granola, kokos…, mnogi su rekli i brašno, a skoro svi šećer. A, istina je sasvim drugačija 🙂 Zabavite se i vi pri serviranju i proverite da li ćete dobiti tačne odgovore 🙂

Super stvar kod ovog kolača je što kada se prohladi, sasvim lepo možete vaditi oblike modlicama, pa smo mi tako dobili ove lepe jelke i automobile, posute „snegom“ 🙂

POTREBNO:

  • 1/2 šolje prosa 8
  • 1/2 šolje pirinčanog, kokosovog ili bademovog mleka (može i kravlje)
  • 50 gr kokosovog ulja (otopljenog)
  • 5 urmi (opciono)
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašika kakaoa
  • 2 jaja
  • 1 šaka seckanog badema
  • 2 -3 kašike meda

PRIPREMA:

Proso skuvajte, pa prohladite (na pola šolje prosa, stavite 1 1/2 šolju vode, od trenutka vrenja kuvajte na tihoj vatri još 10-15 min, pa ostavite u šerpi da još malo nabubri, a zatim ocedite višak tečnosti, ako je ima).

Uključite rernu na 150 – 160 stepeni.

Pomešajte proso, jaja, mleko, kakao, prašak za pecivo, med, kokosovo ulje i sve lepo umutite mikserom. Ja sam dodala i sitno seckane urme, pa sam i to umutila (da bi bilo još malo slađe).

U pleh stavite papir za pečenje, pa razlijte smesu (biće malo ređa, to je ok). Kada stavite u rernu, nakon 10 min će se uhvatiti pokorica, pa onda pospite seckani badem (nije dobro pre, da be ni potonuo) i vratite da se peče. Kolač peći ukupno 40 min.

Prohladiti pre služenja. Meni lično je najlepši kada je dobro ohlađen.

PRIJATNO!

 

Comments are closed.