Mnogo puta sam dobila poruku tipa: “A, kada ćeš praviti nešto i za nas velike” 🙂 Moj odgovor je uvek da sve što pravim je zapravo i za velike i za male, samo je tako servirano da deci bude primamljivije. Ali, pitanja ne prestaju 🙂Zato sam odlučila da po neki recept bude i klasika, tj bez dečijih motiva, kako bi i velikima odmah bio primamljiv 🙂
Ne znam kako ova slika vama izgleda, ali probajte da mi verujete da je kolač božanstven.
Glavne zvezde kolača su LIMUN, MED i BADEM. Pravi se jako brzo, a toliko je mekan i ukusan, da se topi u ustima.
Ovo neka bude predlog slatkiša koji možete praviti za vikend!
POTREBNO:
- 250 gr meda,
- 60 ml limunovog soka,
- 60 ml maslinovog ulja,
- 4 jaja,
- 350 gr bademovog brašna ili sitno mlevenog badema (ja sam ga samlela u seckalici),
- 1/2 praška za pecivo
- za serviranje: grčki jogurt, med i limun
PRIPREMA:
U činiju stavite med, pa dodajte jaja i umutite zicom (ne mikserom) samo da se ujednači. Bademe usitnite što više (kada počnu da se lepe za zidove seckalice / blebdera i da izgledaju kao brašno, tada je ok samleveno) i umešajte 1/2 praška za pecivo. U smesu sa medom dodajte limunov sok i maslinovo ulje, a zatim i smesu od badema. Sve lepo izmešajte i razlijte u kalup, u koji ste stavili papir za pečenje.
SAVET: Papir slobodno pokvasite i dobro iscedite i onda lepo oblikujte prema kalupu
Kolač pecite 40 minuta na 160 stepeni. Izvadite, ostavite da se lepo ohladi, a zatim poslužite samostalno ili uz krem od grčkog jogurta, meda i limuna (pomešajte 1 grčki jogurt, 1 kašiku meda i 1 kašiku liminovog soka).
UŽIVAJTE, čekam utiske!