Kolač sa speltinim brašnom, jabukama i rogačem

Već smo ustanovili da slatkiš ne mora da sadrži obilje šećera da bi bio sladak i ukusan. Med, rogač i jabuke su sjajna kombinacija, još ukoliko dodate malo badema i cimeta, imaćete pravu jesenju poslasticu! Dozvoljeno je da sve „začinite“ i sa malo tamne čoklade!

 Šta znate o rogaču?

  • ROGAČ je veoma bogat vlaknima I pozitivno utiče na probavu, a ujedno smanjuje hoesterol u organizmu. Odličan je izvor vitamin D I B I veoma je bogat kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, fosforom I cinkom.

Šta znate o speltinom brašnu?

  • Spelta je jedna od najstarijih žitarica i ima prijatan slatkast i orašast ukus. Ova žitarica je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima. Zbog svojih hranljivih sastojaka, velike hranljive i energetske vrednosti, speltino brašno se preporučuje deci, sportistima, trudnicama, starijim osobama i svima onima koji vode računa o svom zdravlju. Međutim, važno je napomenuti da speltu treba da izbegavaju osobe koje su alergične na gluten, jer spelta sadrži gluten u manjim količinama. Speltino brašno je dobro i za jačanje imuniteta. Redovnom upotrebom ovog brašna naš organizam postaće otporniji na prehlade, viruse i razna druga oboljenja. Zatim, speltino brašno je poznato i po tome što blagotvorno deluje na creva i pospešuje probavu. Speltino brašno može da pomogne i u slučaju anemije, jer je bogato gvožđem.

Za pripremu ovog kolača, možete koristiti i neko drugo brašno po izboru. Moja preporuka je i kamut, koji je takođe pomalo slatkast i odlična je kombinacija za kolače.

POTREBNO:

  • 2 jabuke honey-450
  • 2 jaja
  • 4 kašike meda
  • 1 šolja speltinog brašna
  • 50 gr mlevenog rogača
  • 1/2 šolje pirinčanog mleka (može i kravlje)
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/4 šolje ulja
  • 1 kašičica cimeta
  • po želji, pola šake sitno seckanog badema
  • po želji, za glazuru 2-3 štangle tamne čokolade (70% kakaoa) + 1 kašika kokosovog ulja

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni.

Jabuke oljuštite, pa izrendajte i pospite cimetom.

Belanca umutite u čvrst sneg. U drugoj činiji razmutite žumanca sa medom, pa dodajte sve ostale sastojke. Na kraju polako varjačom umešajte belanca.

U pleh stavite papir za pečenje, pa razlijte smesu. Pecite oko 30 min. Kolač prohladite, pa prelijte glazurom (rastopljenom čokoladom u koju ste stavili kašiku kokosovog ulja).

PRIJATNO!

 

 

Comments are closed.