Mafin meda

Mafini…, veoma zgodni za nošenje u parkić i na različite vrste izleta. Ovaj mafin ne samo da je „zgodan“ već je i zdrav! 

Kada se gosti iznenada najave, a ja nemam vremena ni za šta komplikovanije, ovi mafini su odlično rešenje. Još ako po neki preostane i za doručak…, odlično, pošto su podjednako ukusni i mekani i sutradan.

Možete ih kombinovati sa različitim voćem i koštunjavim plodovima. Ja nemam neku posebno omiljenu kombinaciju, ali ih najčešće pravim sa višnjama ili borovnicama. Opcija mogu biti i brusnice, aronija, sitno sečene jabuke…

Ja sam se ovde odlučila za zdraviju varijantu kolača, sa raženim i speltinim brašnom i sa urmama. Umesto urmi, možete staviti braon šećer, a ko je veran belom pšeničnom brašnu, može i ta kombinacija.3d-ricevita-vanilla-mal

Idealno je da jaja odstoje na sobnoj temperaturi, a puter ostavite da omekša.

Meni se često desi da nemam vremena za te „predkorake“, pa sve ide direktno iz frižidera u činiju za mućenje i ispadne sasvim ok!

Ukoliko koristite maline ili višnje, malo ih ocedite pre stavljanja u testo, da testo ne bi bilo gnjecavo.

POTREBNO:

  • 100 gr voća po želji
  • 2 jaja
  • 125 gr putera (omekšalog)
  • 1-2 kašike kokosovog ulja (opciono)
  • 120 gr raženog brašna
  • 120 gr speltinog brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • 200 gr urmi (očišćenih i potopljenih u vodu na min 15 min) ili 200 gr braon šećera
  • 150 ml pirinčanog mleka sa ukusom vanile (ukoliko koristite mleko bez ukusa vanile, dodajte malo ekstrata vanile)
  • 50 gr badema ili lešnika

PRIPREMA:

Rernu uključite na 180 – 190 stepeni.

Usitnite u seckalici badem ili lešnik. Pomešajte obe vrste brašna sa praškom za pecivo, pa dodajte i badem.

Umutite puter sa urmama (ili šećerom, ako pravite tu varijantu), pa dodajte jaja. Dodajte polovinu mešavine sa brašnom i mleko, pa nastavite sa mućenjem. Dodajte i preostalo brašno i još malo ujednačite masu muteći mikserom. Na kraju umešajte voće i sve izmešajte kašikom (ne mikserom, da se voće ne bi raspalo).

U kalupe za mafine stavite korpice i sipajte smesu do 2/3 korpice. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 20-25 min.

Naši mafini su dekorisani suvim kajsijama i borovnicama.

PRIJATNO!

Comments are closed.