Ako se često zapitate da li postoji nešto što možete grickati do mile volje, a da nema loš uticaj na organizam, onda je ovo super rešenje za vas! Semenke lana u kombinaciji sa malo ovsenog brašna i omiljenim začinima, daće vam super hrskave i ukusne grickalice.Šta znate o semenkama lana? Korisne informacije smo pronašli sa sajtu našeg parnera, VITALIA:
- Laneno seme je jedan od najbogatijih izvora masnih kiselina koji razređuju krv i smanjuju rizik od formiranja tromba.
- U narodnoj medicini se koristi kao lek protiv upala sluzokože usta, želuca i creva. Za probleme s varenjem hrane, uzimajte po 2 kašike dnevno.
- Upotreba: Laneno seme upotrebljavajte samleveno, jer jedino na taj način možete iskoristiti njegova lekovita svojstva. Možete ga dodati u salate, žitne pahuljice, musli, kolače, hleb i peciva
- Zbog svog sluzavog sastava, lan je sličan šumskom slezu. Lan je prava riznica dobroga zdravlja jer sadrži velike količine vitamina F. Ulje lana daje odlične rezltate u lečenju suve kože (smanjuje njeno prerano starenje), odlično sredstvo protiv opstipacije (tvrde stolice) i smanjuje upale disajnih organa, organa za varenje i mokrenje.
- Laneno seme je dobar laksativ, koristi se kao dodatak peciva, žitarica, salata, žitnih pahuljica, a od njega se spravlja i čaj.
LAN U NAUČNOJ I NARODNOJ MEDICINI, ČAJ OD LANENG SEMENA
- Potrebno: 2 supene kašike malo isitnjenog (u avanu) lanenog semena i jedna šolja vode. Kuva se oko 10 minuta. Ovako spravljen čaj se pije neproceđen.
- Ovaj čaj pomaže kod astme, kašlja, artritisa, reume, krvarenja iz materice ili obilnog menstrualnog krvarenja, opstipacije (tvrde stolice). Deluje relaksirajuće kod porodilja, čime olakšava i sam porođaj.
A, recept za hrskave pločice od lanenih semenki je više nego lak! Potrebno je samo da izaberete začine koje volite i uživate u ukusu!
POTREBNO:
- 1 šolja semenki lana (šolja od 250 ml)
- 2 šolje vode
- 1 puna kašika ovsenog brašna (možete i sami samleti ovsene pahuljice i dobiti brašno)
- 1 puna kašika semenki suncokreta (opciono)
- so, biber i npr beli luk ili peršun ili origano
PRIPREMA:
Semenke lana prelijte sa vodom i ostavite da odstoji preko noći ili najmanje 2-3 sata, da lan pusti sluz i da dobijete želatinastu masu.
Kada semenke odstoje, dodati brašno, semenke suncokreta i ostale začine.
Rernu uključite na 180 stepeni.
Na pleh stavite papir za pečenje. Razlijte masu i kašikom rastanjite što više možete. Pecite oko 20-25 minuta.
NAPOMENA: Ako vam se desi da izvadite iz rerne, pa je sredina i dalje savitljiva i nije hrskava, odlepite celu masu od papira, okrenite na drugu stranu i držite u rerni još 5-10 min da se dobro osuši i da i taj “živkasti” deo postane lomljiv i hrskav.
PRIJATNO!
Pingback: Lanene pločice sa jabukom – Veseli zalogaji