Pohovani celer

Ovako pripremljen celer možete jesti za doručak, večeru ili kao dodatak glavnom jelu za ručak. Ukus je fantastičan! Još ako ga pripremite na maslinovom ulju i uz speltino brašno, ovakav celer možemo označiti kao SUPER HRANU!

Obožavam da idem na pijacu! Sve te boje, malo ćaskanja sa prodavcima, šetnja koja uvek prija i naravno dobijanje inspiracije za „šta kuvati danas“.

Celer se u mojoj kući troši poprilično. Koristim ga kao dodatak skoro svim kuvanim jelima. Deci sam celer davala već u prvim kašicama, od 7-8 meseca i rado su prihvatile taj ukus.

Jednom prilikom, dok sam na pijaci sa bakom koja je prodavala cerer ćaskala i ponosno isticala kako ga moja deca jedu, baka me je pitala: „A, da li si im dala pohovani celer?“. HM!? Kakva ideja! Umesto jednog, odmah sam kupila kod babe 3 komada i kenula kući da isprobam i tu varijantu!

Nekako je ispalo da sam celer tada ispohovala u večernjim časovima, tako da sam odlučila da napravim jedan super-celer-senvič i zaista je tako i ispao, SUPER!

POTREBNO:

  • 1 celer, srednje veličine
  • 1 jaje
  • 4-5 kašika speltinog brašna (može i obično belo pšenično brašno)
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • maslinovo ulje za prženje
  • so

PRIPREMA:

Celer oljuštite, pa isecite na kolutove, do 1 cm debljine. U šerpu nalijte vodu, dodajte pola kašičice soli i jednu kašiku jabukovog sirćeta. Stavite kolutove celera i kada provri, kuvajte još 5-7 min. Celer ne treba da bude previše mekan, ali ne treba ni da ostane potpuno tvrd.

Izvadite celer na ubrus da se prosuši. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Umutite jedno jaje viljuškom i posolite. Kolutove celera prvo umočite u speltino brašno, pa u jaje, pa opet u brašno i onda stavite u tiganj. Peći oko 2-3 min sa svake strane, dok lepo ne porumeni.

Naš sendvič sa celerom je od raženog hleba, na koji je namazan domaći kajmak (iz Ivanjice, preko kajmaka je kolut pohovanog celera, a detalji su od boranije, paprike i maslina.

PRIJATNO!

Comments are closed.