Ručak „energetska bomba“

Sela sam da sa vama podelim ovaj recept i paralelno i ručam, ali…, pisanje je moralo da pričeka! Pred vama je specijalitet kojim ćete zadiviti apsolutno skavog kome ovo poslužite!

Heljdu sam u ishranu uvela odavno, ali nikada ovoj žitarici nisam davala ulogu „lidera na tanjiru“. Uglavnom je heljda bila samo prateći element. Ovoga puta, heljda je zvezda recepta.

Ove loptice su sjajna stvar, zato što ih možete služiti kao predjelo, bilo toplo ili hladno, ali i kao glavno jelo, uz meso i npr feta sir ili neku salatu. Odličan spoj je i grilovana piletina, premazana sa malo senfa pre pečenja.

Zavrnite rukave i pravac u kuhinju!

POTREBNO:

  • 100 gr heljde (potopite je u vodu noć pre pripreme)
  • 50 gr belog pasulja (iz konzerve)
  • 350 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • so, biber, peršun

PRIPREMA:

Heljdu koja je prenoćila u vodi, stavite u šerpu, prelijte sa dve šolje vode i kuvajte 20 min od trenutka vrenja. Šargarepu obarite, ali ne da bude previše mekana (od vrenja još 10 – 15 min).

Uključite rernu na 200 stepeni.

U blender ili seckalicu stavite pasulj (oceđen od vode), obarenu šargarepu, sitno iseckan beli luk, kokosovo ulje, so i biber i sve mutite dok se masa ne ujednači. Dodajte sitno iseckan peršun i kuvanu heljdu, pa mešajući kašikom sve lepo ujednačite.

Na pleh stavitet papir za pečenje. Pravite loptice i ređajte ih u pleh. Pecite 20 min.

PRIJATNO!

Comments are closed.