Sočivo

Neko kuva i voli pasulj, a ja iz nepoznatog razloga uvek navijam za sočivo! Sve češće čujem da i deca u vrtićima imaju sočivo za ručak i to me veoma raduje. Ono što mi je najzanimljivije kod ovog jela je što gde god da ga vidim ili probam, svuda je drugačije, od boje, preko gustine, do samog ukusa.
Dobro…, jeste to slučaj i sa mnogim drugim jelima, ali kod sočiva mi je to nekako posebno drugačije i zanimljivo.

Ja uglavnom kupujem ono smeđe – braonkasto sočivo, mada ga ima i u raznim drugim bojama. Ono što je najvažnije kada planirate da kuvate ovo jelo jeste da ga potopite noć pre kuvanja i ostavite u vodi do sutradan. Sve ostalo oko sočiva je prilično jednostavno…

  • 1/2 šolje sočiva, preliti vodom i ostaviti da prenoći
  • 1 crni luk
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 crvena paprika ili 1/2 crvene i 1/2 zelene
  • 1-2 šargarepe
  • komadić celera
  • 1 koren peršuna
  • ulje

PRIPREMA:
Iseći crni i beli luk, šargarepu, peršun i celer, pa prodinstati 15-20 min. Dodati so i dr suve začine po želji, pa ubaciti i sočivo, zajedno sa vodom u kojoj je stajalo. Dodati 1-2 kašike kukuruznog brašna (može i bilo koje drugo) i dobro izmešati da se ne stvore grudvice. Dodati 1-2 šolje vode i kuvati još 20-30 min uz povremeno mešanje. Sočivo možete jesti samostalno ili uz pire krompir ili nešto sl.

PRIJATNO!

 

 

Comments are closed.