Ukus jeste malo kiseo i malo gorak, ali ako ga “smućkate” uz neke ukusne dodatke, sve će se to anulirati, a organizam ćete obradovati obiljem hransljivih sastojaka! Aronija je najpoznatija po svojim antioksidantnim svojstvima i prisustvu vitamina C i E.
Da li znate da ova biljka može opstati i na temperaturama i do -50 stepeni?! Neki je zovu i sibirska borovnica.
Ova biljka jača imunitet, štiti od mnogih teških bolesti, pomaže pri gubitku kilograma, pospešuje koncentraciju, ubrzava metabolizam…
Zanimljivo je da je aronija otporna na sve vrste štetočina, zbog čega ne zahteva tretiranje pesticidima.
Aroniju možete jesti u svežem stanju, ali i pripremiti je kao sok, džem ili u kolačima. Može biti i sastavni deo brojnih salata.
PREDLOZI:
- dodajte svežu ili sušenu aroniju u mafine ili neke druge kolače
- aronija je super sastojak i za sirove kolače: urme + lešnici i/ilibademi + kokosovo ulje + aronija, sve smutite i napravite kuglice
- dodajte aroniju u smoothie
- napravite džem od aronije tako što ćete svežu aroniju izgnječiti, dodati agavu ili kokosov šećer, ostaviti nekoliko sati, a zatim malo prokuvati i staviti u teglu
- napravite sok od aronije (koristite blender ili sameljite aroniju koja je odstojala sa nekim zdravim zaslađivačem, a zatim procedite kroz gazu)
PRIJATNO!