Da li znate da je avokado biljka koja se najmanje od svih tretira pesticidima, pa je samim tim u vrhu onih najzdravijih! Lekovita svojstva avokada poznata su od davnina (pre više od 8000 god). Avokado sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina, obiluje vlaknima, kalijumom, vitaminima E i B i folnom kiselinom.
Avokado ima prilično neutralan ukus, tako da može biti sastavni deo i slanih i slatkih obroka. Zreo avokado je dovoljno izgnječiti i pomešati sa malo soli, maslinovog ulja i belog luka, čime ćete dobiti savršeni namaz.
Avokado sadrži mali procenat masti, pa je ptreporučljiv za skidanje kilograma, a zbog sadržaja monozasićenih masnih kiselina, održavaće vlažnost, elsatičnost i zategnutost kože.
Avokado će umiriti napetost organizma i ublažiti prisustvo stresa, a ujedno će sačuvati srce od loših uticaja.
Preporuka je da se jede jedan avokado dnevno.
Avokado je sjajan i u očuvanju zdravlja očiju, ženskih organa i u regulisanju probave.
PRIJATNO!!!
PS Bonus ovoj priči je i lista proizvoda koji su najmanje i najviše tretirani pesticidima
20 voća i povrća sa najviše pesticide:
1. breskve
2. jabuke
3. slatke paprike
4. celer
5. nektarina (breskva glatke kore)
6. jagode
7. trešnje
8. kruške
9. grožđe (uvozne)
10. špinat
11. salata
12. krumpir
13. mrkve
14. zelene mahune
15. pikantne paprike
16. krastavac
17. malina
18. šljive
19. grožđe (domaće) *domaće u SAD
20. naranđe
20 voća i povrća sa najmanje pesticide:
1. luk (kapula u dalmaciji)
2. avokado
3. slatki kukuruz (smrznuti)
4. ananas
5. mango
6. šparoga
7. slatke biže/grašak (smrznute)
8. kivi
9. banane
10. kupus
11. brokula
12. papaja
13. borovnica
14. kaul / cvjetaća / karfiol
15. tikvica
16. lubenica
17. slatki krumpir / bata
18. rajčica
19. dinja vrsta ‘honeydew’ (zelena unutra)
20. dinja kantalupa