Ima li lepšeg letnjeg jela od bećarca? Ima li lakšeg letnjeg jela ( ne računajući sveže salate) od bećarca? Uprkos jednostavna 3 pravila pri pripremi ovog jela, priznajem da do skoro ni meni bećarac nije baš uspevao. Sada znam da je caka samo u redosledu stavljanja sastojaka!
Verujem da i vi imate situaciju “nikada ne ispadne kao kod mame / bake, njihov je ipak bez konkurencije”. Kada sam malo proanalizirala sve opcije, shvatila sam da nije fora u odnosu paprike, luka i paradajza, pa ni u količini jaja na kraju. Stvar je samo da paradajz lepo “ukrčkate” pre dodavanja paprike i sve će biti “kao kod mame”.
Ja zbog boje uglavnom stavim žutu papriku, ali ukoliko se desi da je nemam, u šerpi završi crvena, pa dobijem skroz crveni bećarac i ne smeta ništa 🙂 Uvek se lepo pojede.
POTREBNO:
- 2 veće glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- 3-4 paradajza
- 2-3 veće žute (ili crvene) paprike
- so i suvi začini po ukusu
- 2 jaja
PRIPREMA:
Iseckajte krupnije crni i beli luk, pa dinstajte na ulju dok luk ne postane staklast. Dodajte opran i isečen paradajz, poklopite i sve krčkajte oko 10-15 min. Paradajz će naglo otpustiti vodu, pa će zatim početi sve da se krčka i ta voda će krenuti da se smanjuje. Kada polovina vode uvri, dodajte isečenu papriku, sve promešajte, pa opet poklopite i nastavite sa krčkanjem. Taj proces traje još nekih 20-30 min. Znak da je gotovo je kada paprika omekša i kada se voda u šerpi ne odvaja samostalno od ostalih sastojaka. Dodajte so i malo suvih začina, isključite šporet, pa umešajte 2 jaja. Ostavite da odstoji 10-15 min pre služenja.
PRIJATNO!