Bolonjeze sa pirinčem

Bolonjeze sos ne morate uvek servirati sa špagetama. Nekada to mogu biti i različite integralne testenine ili npr pirinač. Nedavno sam pronašla i testeninu napravljenu od sočiva. Ponuda je sve bogatija, a vi kombinujte namirnice onako kako vam najviše prijaju!

Ja sam se ovoga puta odlučila za pirinač!

Ne zaboravite da su pri pripremi hrane veoma važni i oni sekundarni sastoci, kao npr ulje.

Da li vodite računa o tome koje ulje kupujete i koristite?

Ovoga puta melo više o suncokretovom hladno ceđenom ulju:

Hladno ceđeno nerafinirano suncokretovo ulje je s prijatnom aromom i bogatim sadržajem vitamina A, E, F, nijacina, mononezasićenih i polinezasićenih masnih  kiselina.

Vitamin F u kombinaciji s polinezasićenim masnim kiselinama jača organizam u borbi protiv infekcija, kožnih egcema i bronhijalne astme. Vitamin F je neophodan za stvaranje prostaglandina – regulatori metabolizma ćelija.

Upotreba: U režimu zdrave ishrane, potrebno je dnevno unositi 10-20 g ili 1-2 supene kašike suncokretovog hladno ceđenog ulja za zadovoljavanje dnevnih potreba esencijalnih masnih kiselina.

  • 300 gr junećeg mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 1 manji komad celera
  • paradajz sos (najbolje domaći dunst)
  • so, biber, list peršuna… (i dr začini po želji)

PRIPREMA:
Izdinstajte na ulju crni i beli luk, šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna. Dodajte meso i začine po želji (so, biber, list peršuna…). Kada su meso i povrće skoro gotovi, dodajte paradajz, pa pustite da sve još jednom provri i kuvajte još 10 min. Služiti uz pirinač ili testeninu po želji.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*