Bolonjeze sos ne morate uvek servirati sa špagetama. Nekada to mogu biti i različite integralne testenine ili npr pirinač. Nedavno sam pronašla i testeninu napravljenu od sočiva. Ponuda je sve bogatija, a vi kombinujte namirnice onako kako vam najviše prijaju!
Ja sam se ovoga puta odlučila za pirinač!
Ne zaboravite da su pri pripremi hrane veoma važni i oni sekundarni sastoci, kao npr ulje.
Da li vodite računa o tome koje ulje kupujete i koristite?
Ovoga puta melo više o suncokretovom hladno ceđenom ulju:
Hladno ceđeno nerafinirano suncokretovo ulje je s prijatnom aromom i bogatim sadržajem vitamina A, E, F, nijacina, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina.
Vitamin F u kombinaciji s polinezasićenim masnim kiselinama jača organizam u borbi protiv infekcija, kožnih egcema i bronhijalne astme. Vitamin F je neophodan za stvaranje prostaglandina – regulatori metabolizma ćelija.
Upotreba: U režimu zdrave ishrane, potrebno je dnevno unositi 10-20 g ili 1-2 supene kašike suncokretovog hladno ceđenog ulja za zadovoljavanje dnevnih potreba esencijalnih masnih kiselina.
- 300 gr junećeg mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- 1 koren peršuna
- 1 manji komad celera
- paradajz sos (najbolje domaći dunst)
- so, biber, list peršuna… (i dr začini po želji)
PRIPREMA:
Izdinstajte na ulju crni i beli luk, šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna. Dodajte meso i začine po želji (so, biber, list peršuna…). Kada su meso i povrće skoro gotovi, dodajte paradajz, pa pustite da sve još jednom provri i kuvajte još 10 min. Služiti uz pirinač ili testeninu po želji.
PRIJATNO!