Kuvanje boranije smo svi naučili uglavnom od baka ili mama. Ali, u poslednje vreme mi se često dešava da moja mama zapisuje recepte za jela koja ja pravim. Kaže da sam mnogo praktičnija od nje 🙂 Hvala mama!!! Ova boranija je još jedan od recepata koji je mama zapisala 🙂
Imam sreću da s’vremena na vreme dobijem pravo domaće povrće, iz bašte sa sela, 100% neprskano. Takva je i ova mlada boranija. Tako mekana i sveža da nije zahtevala preteranu termičku obradu, tako da je za pola sata pretvorena u super obrok.
Neobičnost receptu daju bademi, a da bih je još malo nutritivno obogatila, dodala sam i 2 kašike kuvane kinoe.
Da li ste i vi spremni za tradicionalno jelo na novi način, kao moja mama 🙂
POTREBNO:
- 1/2 kg mlade žute boranije
- 1/2 glavice crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1/2 šake sitno seckanog badema
- 2 kašike kuvane kinoe – opciono
- 1 kašika limunovog soka
- 1 manja šargarepa
- so, peršun po ukusu
PRIPREMA:
Boraniju operite, odsecite krajeve i isecite na komade od 2-3 cm dužine. Stavite vodu da provri, pa ubacite boraniju i kuvajte 5-10 min (ako boranija nije baš mlada, kuvajte dok ne omekša). Izvadite iz vode i ocedite.
Na ulju prodinstajte sitno iseckan crni i beli luk i šargarepu. Kada je skoro gotovo, dodajte seckani badem i pržite 2-3 min, samo pazite da ne izgori.
Dodajte blanširanu boraniju, limunov sok i začine. Na kraju umešajte i kinou.
Po želji, pri serviranju možete dodati i pavlaku.
PRIJATNO!