Obogatite povrće žitaricama i imaćete nutritivno jako bogat, a veoma jeftin ručak! Kombinacija geršle i boranije je super stvar! Geršla je prebogata gvožđem, bečlančevinama, vitaminima grupe B i vlaknima, a snižava i holesterol u krvi! A, za one koji još ne znaju šta je geršla, informacija glasi da je to očišćeni ječam 🙂
Moram vam priznati da ni ja do skoro nisam znala šta je geršla. A, kada sam otkrila njene čari, koristim je u mnogim jelima i to na veoma jednostavan način.
Geršlu je potrebno potopiti u vodu noć pre upotrebe. Sutradan, kada npr kuvate boraniju, nekih 20 min pred kraj dodajte i geršlu, nalijte vodu i kuvajte sve zajedno. Isto možete uraditi i sa različitim vrstama čorbica ili variva.
Moja verzija boranije sa geršlom je nešto najjednostavnije na svetu, a jako je ukusna!
POTREBNO:
- 1 praziluk (može i crni ili crveni luk)
- 2-3 čena belog luka
- 3-4 kašike ulja
- 1-2 šargarepe
- 1/4 korena celera
- 300 – 500 gr boranije
- so, biber i peršun
- šaka geršle, koja je odstojala u vodi preko noći
PRIPREMA:
Na ulju kratko prodinstajte iseckani praziluk, beli luk, šargarepu i celer. Dodajte boraniju i geršlu, nalijte vodu da prekrije povrće, poklopite i krčkajte 20-30 min, odn dok boranija ne omekša.
Dodajte začine, a pri serviranju i kašiku pavlake!
PRIJATNO!
2 Comments