Nastavljamo sa slatkišima bez belog šećera! Ovu varijantu tarta možete praviti i sa prelivom od domaće čokolade, pa će dobiti još svečaniju notu. Ovako, bez čokolade, blago slatkog ukusa je pogodan čak i kao doručak ili večera. Slatkoća potiče od urmi, a pečeni lešnici daju neverovatan šmek celom kolaču!
Vreme pripreme je jako kratko i sigurna sam da nema šanse da vam kolač ne uspe. Ukoliko želite veziju sa čokoladnim prelivom, kada se tart ispeče, ohladite ga, a zatim prelijte domaćom čokoladom, koju ćete dobiti topljenjem 5 kašika kokosovog ulja, 5 kašika kakao putera, 5 kašika agave i 2 pune kašike kakao praha. Kolač sa glazurom stavite u frižider da se stegne, a onda secite i poslužite.
Ja više volim verziju bez čokolade i recept za nju je u nastavku.
POTREBNO:
za koru:
- 125 gr omekšalog putera
- 2 kašike kokosovog šećera – opciono (može i bez toga)
- 1 šolja brašna
- prtsohvat soli
- 1 jaje
za fil:
- 1 šolja pečenog lešnika
- 15 svežih urmi, očišćenih od koštice
- 5 kašika otopljenog kokosovog ulja
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 šolje bademovog mleka
- 2 jaja
PRIPREMA:
Zamesite testo od svih sastojaka, pa stavite u providnu foliju i u frižider na 30 min. U secklaici usitnite lešnik, dok ne počne da se lepi za zidove seckalice.
Uključitet rernu na 180 stepeni.
Dodajte ostale sastojke u seckalicu, pa nastavite sa mućenjem dok se lepo ne ujednači.
Testo koje je odstojalo u frižideru razvijte na podlozi posutoj brašnom, pa stavite u kalup za tart. Lepo obložite uz ivice, a višak testa odstranite. Viljuškom izbockajte testo, pa stavite fil. Pećite oko 25 min. Prohladite i poslužite. Tart čuvajte u frižideru, može da stoji 3-4 dana.
PRIJATNO!