Kada mi u prodavnici ili na pijaci za oko zapadne veza svežeg zelja, odmah znam koju čorbu pravim sutra 🙂 Možete je kombinovati sa ili bez mesa, a po želji dodavati i više vrsta povrća, pored onog standardnog koje ide u čorbe (šargarepa, celer, luk i sl). Grašak ili kukuruz, takođe mogu biti super dopuna ovoj extra zdravoj čorbici.
Verzija na slici je kombinacija sa junećim rebrima i pilećim batacima. Može biti i skroz bez mesa, onda priču sa kuvanjem započinjete od dinstanja luka, a možete staviti i samo piletinu ili samo junetinu.
POTREBNO:
- 1 manje juneće rebro
- 1-2 bataka
- 2 šargarepe
- komad celera
- 1 koren peršuna
- 1 manji krompir
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- 2-3 kašike griza
- 5-6 listova svežeg zelja
- 1 jaje
- so, biber i drugi začini po ukusu (ja obično dodam samo još peršun)
PRIPREMA:
U šerpu stavite meso, šargarepu, celer, peršun i krompir. Nalijte vodu i kuvajte dok meso lepo ne omekša (zbog junetine min 1.5 sat). Kada se meso skuva, u drugu šerpu stavite ulje i iseckani crni i beli luk, pa dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte iseckanu skuvanu šargarepu i iseckani krompir. Meso odvojite od kostiju, pa takodje usitnite i dodajte u šerpu sa lukom. Umešajte griz, pa nalijte sve bujonom u kome se kuvalo meso.Po potrebi, dodajte još vode. Zelje operite, iscepkajte na manje komade i ubacite u šerpu. Kuvajte 15 min, pa isključite ringlu. Viljuškom blago umutite 1 jaje, pa ga stavite u šperpu sa čorbom. Dodajte so, biber i peršun i sve promešajte. Po želji, pri služenju dodajte pavlaku.
PRIJATNO!