Šta napraviti za doručak i večeru? Mamama je ovo pitanje stalno u glavi. Evo ideje za domaći džem, koji možete čuvati u frižideru nekoliko dana. Bez šećera je, sa malo meda i urmama. Voće birajte po želji (jagode, borovnice, šljive, trešnje…).
Ova moja verzija je sa suvim šljivama. Umesto urmi možete staviti i više meda ili javorovog sirupa. Kombinujte različito voće i uživajte u zdravom i slatkom namazu!
POTREBNO:
- 1 šolja suvih šljiva bez koštice
- 2-3 suve smokve
- 1 šolja vode
- 2-3 sveže urme
- 1/2 kašičice cimeta
- 1-2 kašike meda ili javorovog sirupa
PRIPREMA:
Šljive, smokve i urme potopiti u vodu na 30 min. Omekšalo voće staviti u blender ili seckalicu, pa malo usitniti (ne previše). Prebacite sve u šerpicu, dodajte med, cimet i još malo vode ako je potrebno. Pustite da provri, pa sklonite sa šporeta i prohladite pre služenja.
Čuvajte u zatvorenoj teglici u frižideru 4-5 dana.
PRIJATNO!