Još jedna varijacija na temu hleba bez bršna! Ovde dominira golica (semenke bundeve) i ovsene pahuljice, uz dodatak oraha i badema. Pravila sam ga u neutralnoj varijanti (bez soli ili agave) da bi mogao da se jede i sa slanim namazima, ali i sa medom i voćem.
Šta znate o golici?
Sadrži 43% polinezasićenih masnih kiselina, kao što je linolna kiselina (Omega-6) i 14% polinezasićene linolenske kiseline (Omega-3), 36% mononezasićenih masnih kiselina i 8% zasićenih masnih kiselina, 24% proteina, ugljenohidrata, minerala: cink, kalijum i gvožđe i vitamine B-grupe.
Masne kiseline su neophodne za dobar vid, koncentraciju, regulisanje nivoa holesterola, za dobar imunitet i aktivan metabolizam. Omega-3 i Omega-6 masne kiseline prisutne u semenu tikve, takođe su neophodne u toku dijeta i posta, čiste kožu i štite srce.
Upotreba: 50 g semenki tikve zadovoljavaju pola dnevnih potreba aminokiselina kod odraslog čoveka koji je prosečne telesne težine. Za zdrave bubrege i prostatu jedite 200-250 g svežih semenki tikve, mlevene i pomešane s medom. Mogu se jesti cele ili samlevene u mašinici za kafu ili dodate u obrok od žitarica, muslija i peciva, čime ćete značajno poboljšati njihov ukus i hranljivost.
Šta znate o ovsenim pahuljicama?
Ovsene pahuljice su odlično izbalansirana, netretirana i prirodna hrana. Proizvedene od celog zrna, u sebi sadrže hranljive vrednosti: proteine, vitamine, ugljenohidrate i minerale. Ne sadrže holesterol. Obiluju biljnim vlaknima. Pogodne za dijabetičare.
- 1 šolja golice
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1/2 šake oraha
- 1/2 šake sirovog badema
- 2 kašike chia semenki
- 10 kašika malsinovog ulja
- 2/3 šolje vode – provrele
- 2 jaja
- 1 kašičica sode bikarbone
PRIPREMA:
Rernu uključite na 170 stepeni.
U seckalici usitnite golicu, ovsene pahuljice, badem i orahe, da dobijete teksturu krupno mlevenog brašna. Dodajte sodu bikarbonu, chia seme, maslinovo ulje, jaja i vodu koja predhodno treba da provri. Sve lepo izmešajte, pa razlijte u kalup u koji ste predhodno stavili papir za pečenje.Pecite 50-60 min.Kada izvadite hleb iz rerne, stavite ga na rešetku da se potpuno ohladi.Čuvajte u papirnoj kesi.Možete ga jesti uz slane, ali i uz slatke namaze,