Često me pitate za recepte za hleb! Evo jednog laganog za pripremu i zdravog! Igrarije u vidu različitih dodataka i ovde su dozvoljne. Ovaj hleb može biti sladak, ako mu dodate malo meda ili seckanih urmi, a može biti potpuno neutralan, ako se pridržavate mera koje ću navesti.
Zanimljivu aromu, mada ne previše naglašenu, daće mu i rogač. Uvek u hleb možete dodato i neke semenke po želji. Ja sam to ovoga puta izostavila.
Ako želite da hleb bude malo slan, dodajte 1/2 kašičice soli. Ja nisam, da bih mogla da ga jedem i uz slatke i uz slane namaze.
POTREBNO:
- 180 gr raženog brašna
- 75 gr speltinog brašna
- prstohvat soli
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1 kašika mlevenog rogača
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 50 – 100 ml mlake vode
PRIPREMA:
Pomešajte obe vrste brašna, kvasac, so i rogač. Dodajte malsinovo ulje, a zatim polako dolivajte vodu, dok ne dobijete ujednačenu gušću smesu.
Testo prekrijte krpom i ostavite oko 1h da malo poraste (ne očekujte da će porasti previše, otprilike će dobiti još 50% od početne zapremine).
Rernu uključite na 180 stepeni.
U kalup stavite papir za pečenje, pa sipajte testo. Pecite 45 min. Pre služenja, ostavite hleb da se ohladi, biće rastresitiji.
PRIJATNO!