Hleb od raženog i speltinog brašna sa rogačem

Često me pitate za recepte za hleb! Evo jednog laganog za pripremu i zdravog! Igrarije u vidu različitih dodataka i ovde su dozvoljne. Ovaj hleb može biti sladak, ako mu dodate malo meda ili seckanih urmi, a može biti potpuno neutralan, ako se pridržavate mera koje ću navesti.

Zanimljivu aromu, mada ne previše naglašenu, daće mu i rogač. Uvek u hleb možete dodato i neke semenke po želji. Ja sam to ovoga puta izostavila.

Ako želite da hleb bude malo slan, dodajte 1/2 kašičice soli. Ja nisam, da bih mogla da ga jedem i uz slatke i uz slane namaze.

POTREBNO:

  • 180 gr raženog brašna
  • 75 gr speltinog brašna
  • prstohvat soli
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 1 kašika mlevenog rogača
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 50 – 100 ml mlake vode

PRIPREMA:

Pomešajte obe vrste brašna, kvasac, so i rogač. Dodajte malsinovo ulje, a zatim polako dolivajte vodu, dok ne dobijete ujednačenu gušću smesu.

Testo prekrijte krpom i ostavite oko 1h da malo poraste (ne očekujte da će porasti previše, otprilike će dobiti još 50% od početne zapremine).

Rernu uključite na 180 stepeni.

U kalup stavite papir za pečenje, pa sipajte testo. Pecite 45 min. Pre služenja, ostavite hleb da se ohladi, biće rastresitiji.

PRIJATNO!

 

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*