Hleb od semenki, spelte i jogurta

Ovo je hleb koji će vam ubrzati metabolizam, a pri tome se sjajno slaže uz mnoge zdrave namaze, kako slane, tako i slatke. Umesto spelte, možete koristiti i kamut brašno, ječmeno, raženo ili neko drugo voje volite i upotrebljavate. 

Ukoliko planirate da uz hleb jedete slatke namaze, onda dodajte samo prstohvat soli, u suprotnom može i malo više.

Na slici je hleb serviran uz kikiriki puter i voće (jabuke i breskve). Klinci ovu varijantu obožavaju, posebno ako su voćkice iseckane u nekom obliku. Uz ovo super idu i banane.

POTREBNO:

  • 1/3 šolje sirovog suncokreta 
  • 1/3 šolje golice
  • 1/4 šolje lanenog semena
  • 2/3 šolje badema i lešnika (ukupno 2/3, možete staviti i samo badem ili lešnik ili orah)
  • 2/3 šolje jogurta
  • 5 kašika speltinog brašna
  • 2 veća ili 3 manja jaja
  • 7 kašika maslinovog ulja
  • 100 ml provrele vode
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • semenke za posipanje

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni.

Stavite vodu da provri.

U seckalicu stavite sve semenke i orašaste plodove (ostavite samo malo semenki za posipanje). Usitnite sve da dobijete teksturu krupnijeg brašna.

U dobijenu smesu stavite prašak za pecivo, prstohvat soli, pa dodajte maslinovo ulje i provrelu vodu. Sve izmešajte, pa ubacite jaja. Sjedinite smesu, pa dodajte jogurt. Na kraju dodajte i speltino brašno i sve ujednačite. Ukoliko je previše retko, dodajte još kašiku – dve brašna, ako je pregusto, sipajte još malo jogurta.

Kalup obložite papirom za pečenje, pa sipajte smesu za hleb. Pospite semenkama po želji.

Pecite oko 50 min.

Pečeni hleb ostavite 5 min u kalupu kada ga izvadite iz rerne, pa onda prebacite na rešetku da se lepo ohladi.

Čuvajte ga u papirnoj kesi.

PRIJATNO!!!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*