Ovo je hleb koji će vam ubrzati metabolizam, a pri tome se sjajno slaže uz mnoge zdrave namaze, kako slane, tako i slatke. Umesto spelte, možete koristiti i kamut brašno, ječmeno, raženo ili neko drugo voje volite i upotrebljavate.
Ukoliko planirate da uz hleb jedete slatke namaze, onda dodajte samo prstohvat soli, u suprotnom može i malo više.
Na slici je hleb serviran uz kikiriki puter i voće (jabuke i breskve). Klinci ovu varijantu obožavaju, posebno ako su voćkice iseckane u nekom obliku. Uz ovo super idu i banane.
POTREBNO:
- 1/3 šolje sirovog suncokreta
- 1/3 šolje golice
- 1/4 šolje lanenog semena
- 2/3 šolje badema i lešnika (ukupno 2/3, možete staviti i samo badem ili lešnik ili orah)
- 2/3 šolje jogurta
- 5 kašika speltinog brašna
- 2 veća ili 3 manja jaja
- 7 kašika maslinovog ulja
- 100 ml provrele vode
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- semenke za posipanje
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Stavite vodu da provri.
U seckalicu stavite sve semenke i orašaste plodove (ostavite samo malo semenki za posipanje). Usitnite sve da dobijete teksturu krupnijeg brašna.
U dobijenu smesu stavite prašak za pecivo, prstohvat soli, pa dodajte maslinovo ulje i provrelu vodu. Sve izmešajte, pa ubacite jaja. Sjedinite smesu, pa dodajte jogurt. Na kraju dodajte i speltino brašno i sve ujednačite. Ukoliko je previše retko, dodajte još kašiku – dve brašna, ako je pregusto, sipajte još malo jogurta.
Kalup obložite papirom za pečenje, pa sipajte smesu za hleb. Pospite semenkama po želji.
Pecite oko 50 min.
Pečeni hleb ostavite 5 min u kalupu kada ga izvadite iz rerne, pa onda prebacite na rešetku da se lepo ohladi.
Čuvajte ga u papirnoj kesi.
PRIJATNO!!!