Sladak hleb, naravno bez šećera, sa bademom, lešnikom, brusnicom, bananom, speltinim brašnom i bademovim mlekom. Svi sastojci su podložni promenama, a hleb je sjajan kao doručak, užina ili večera. Može se jesti bez ičega, a može i uz neke slatke namaze i voće. Odlična je kombinacija i sa kikiriki puterom!
Ja sam u ovu verziju dodala i malo agava sirupa, ali mislim da je nepotrebno, pošto banane i brusnica dovoljno zaslade hleb. Uz dodatak agave mi je bilo malo preslatko, mada su deca pojela sve bez reči.
Što se banana tiče, naravno neka budu što pegavije i mekše, jer su te najslađe. Umesto badema i lešnika, možete staviti orahe, umestoi brusnice, suvo grožđe ili npr aroniju, a umesto bademovog mleka, neko dr koje volite.
POTREBNO:
- 2 banane
- 30 gr badema
- 30 gr lešnika
- 50 gr kokosovog ulja – otopljenog
- 2-3 kašike agava sirupa (opciono)
- 1/2 kašičice cimeta
- sok 1/2 limuna
- 200 gr speltinog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 50 ml bademovog mleka
- 40 gr brusnice
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Banane iznječite viljuškom, dodajte kokosovo ulje, cimet, limun i agavu. Bademe i lešnike usitnite u seckalici, pa pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo. U smesu sa bananama sipajte mleko, a zatim dodajte i suve sastojke (brašno i orašaste plodove). Sve izmešajte, pa ubacite i brusnicu. Testo stavite u kalup, u koji ste predhodno ubacili papir za pečenje. Pecite oko 30-40 min.
Kada izvadite iz rerne, ostavite hleb 5 min u kalupu, pa ga izvadite na rešetku da se skroz ohladi.
PRIJATNO!