Ulazimo u period slava i različitih drugih proslava, kao i povoda za dolazak gostiju. Mekane i ukusne kiflice su uvek dobra dopuna svečane trpeze. Sami birajte od kog brašna ćete praviti kiflice, a svečanu notu ovoj verziji daje punjenje od piletine, tako da su kiflic super i za samostalnu komzumaciju, ali i kao dodatak uz nešto drugo.
Naravno, možete ih puniti i samo sirom, ali i džmom, orasima, makom, ajvarom, slaninom…
POTREBNO:
- 1 šolja toplog mleka
- malo šećera, malo soli
- 1/2 kocke kvasca
- 500 gr integralnog brašna
- 70 ml maslinovog ulja
- 70 ml jogurta
- 1/2 kašičice soli
- žumance za premazivanje
- susam za posipanje
za fil:
- 2 bataka i karabataka skuvana u supi i odvojena od koske
- 1 kuvano jaje
- 1 kašičica senfa
- sveži peršun – nekoliko grančica
- 2-3 kašike pavlake
PRIPREMA:
Stavite kvasac u mleko, sa malo soli i malo šećera i ostavite da nadođe. U činiju stavite brašno, maslinovo ulje i jogurt, pa dodajte nadošao kvasac. Zamesite testo i ostavite da nadođe (oko 2h). Nadošlo testo razmesite, podelite u 5 loptica, pravite kiflice i punite ih filom od piletine. Fil napravite tako što ćete sve sastojke za fil staviti u činiju, pa umutiti štapnim mikserom. Svaku kiflicu premažite žumancetom i pospite susamom. pecite 20-25 min na 180 stepeni.
PRIJATNO!