Jaje

Šta sa kuvanim jajima posle Uskrsa? Napravite jednu lepu cvetnu baštu i sve će se pojesti 🙂 Šalu na stranu! Kako i koliko jaja deca treba da jedu i u kom obliku čitajte u nastavku!

Ovo je odlomak iz knjige VESELI ZALOGAJI:

Jaje je namirnica visoke hranljive verdnosti, a proteini iz belanceta su veoma kvalitetni I korisni u ishrani. Žumance sadrži važne masne kiseline, neophodne za rast I razvoj centralnog nervnog sistema. U jajetu ima gotovo svih vitamina, osim vitamina C. 

  • DA LI ZNATE da je tvrdo kuvano jaje najiskoristljivije, dok prženjem jaje gubi određenu količinu belančevina. Tvrdo kuvano jaje je lakše za varenje od prženog.
  • KOLIKO JE POTREBNO KUVATI JAJE? Nakov vrenja, još 6-7 minuta
  • SAVET: pri kuvanju, žumance jajeta ne bi smelo da ostane mekano, a kada pravite kajganu, kajgane ne bi trebalo da ostane žitka
  • DA LI ZNATE: idealna temperature za čuvanje jaja je 4 stepena. Na toj temperature, jaja ostaju sveža do 4 nedelje
  • DILEME: Koliko dete sme da pojede jaja u toku dana? Odgovor je jedno do dva, posebno ukoliko ne jede dovoljno mesa.
  • KAKO PROVERITI DA LI JE JAJE SVEŽE? Potopite jaje u rastvor soli I vode. Ukoliko jaje vrhom tone na dole, to je znak da je sveže.

JAJE, KUVANO ILI PRŽENO?

  • Kuvano jaje je hranljivije, a prženo u toku pripreme gubi određenu količinu belančevina.
  • TREBA ZNATI I: Ukoliko je jaje sveže, kada ga skuvate kora će se ljuštiti teže, nego kod jajeta koje nije sveže. Takođe, kuvano jaje je kvarljivije od onog u svežem obliku. Zato, ukoliko odmah ne jedete jaje koje je skuvano, posle sat – dva  obavezno ga stavite u frižider. Tvrdo kuvano jaje u frižideru može ostati sveže do nedelju dana.
  • PRŽENO JAJE: teže se vari od kuvanog. Ukoliko želite da prženo jaje zadrži što vise hranljivih sastojaka, pržite ga na temperature od 125 stepeni (kada ulje počne da se puši, to je znak da jaje treba staviti na tiganj).

UVOĐENJE JAJETA U ISHRANU DECE:

Žumance se bebi može dati od navršenih 6 meseci života. Prvo se kreće sa osminom, pa sa četvrtinom, zatim polovinom I na kraju se detetu može dati celo žumance. Količinu povećavajte na svakih 3-4 dana. Nakon prve godine, detetu se u ishranu uvodi I belance.

  • DA LI ZNATE od čega je sve jaje sastavljeno? 10% je ljuska, 30% čini belance, a 60% žumance
  • DA LI ZNATE: Jela u kojima su jaja ne bi trebalo podgrevati. Ukoliko to činite, temperatura pri grejanju bi trebalo da bude slična onoj na kojoj je jelo I kuvano.
  • SAVET: Jaja je najbolje jesti za doručak, a neka istraživanja pokazuju da konzumiranje jaja u jutarnjim satima može poboljšati pamćenje.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*