Prhko testo na zdrav način i slatko i kremasto punjenje, koje se bez problema može jesti i samostalno, kao neka vrsta pudinga. Pravi jesenji kolač, za prohladne i vetrovite dane, od kojeg kuća miriše naredna tri dana nakon pečenja 🙂
Bila sam pomalo skeptična da li će korpice od speltinog brašna biti dovoljno čvrste i postojane, kada se izvade iz kalupa. Ali, ne samo da su postojane, već su i preukusne. Nadev je priča za sebe, možete ga pripremati i kao kašicu za bebe ili servirati starijoj deci kao neku vrstu pudinga. U tom slučaju je dovoljno da se bundeva skuva i ispasira sa svim sastojcima. Nema potrebe da se dalje peče.
Ja sam nadev sipala u korpice, pa sve zajedno stavila u rernu i čini mi se da je ukus punjenja postao još intenzivniji i lepši.
Pored cimeta, u nadev možete staviti i malo vanile ili muskatnog oraha.
POTREBNO:
za nadev:
- 200-300 gr očišćene bundeve
- 3-4 kašike kokosovog ulja
- 3-4 kašike agava sirupa
- 1 ravna kašičica cimeta
za korpice:
- 50 gr omekšalog putera
- 1 jaje
- 3-4 kašike agave
- 175 – 200 gr speltinog brašna
PRIPREMA – mera za 6 kolača:
Bundevu očistite, pa kuvajte u vodi oko 30 min (može i manje, zavisi od vrste bundeve). Možete je i peći u rerni, ako tako više volite.
Kuvanu / pečenu bundevu malo prohladite, dodajte cimet, kokosovo ulje i agavu, pa sve ispasirajte da dobijete ujednačenu kremastu masu. Ostavite da se ohladi.
Rernu uključite na 170 stepeni.
Pomešajte sve sastojke za koru. Podelite u 6 loptica, pa rukama rastanjite testo u krug i ubacite u kalup za mafin, tako da se zidovi lepo oblože i da dobijete korpicu.
Kada formirate sve korpice, napunite ih nadevom i pecite 25-30 min. Pazite da se korpice sa strane ne prepeku. Smanjite temperaturu ako je potrebno.
Rashladite pre služenja.
PRIJATNO!