Kod mene ih ima bar 50! Bake su ofarbale jaja za celu četu, unuke od 2 i 4 god su izlupale polovinu, a nisu pojele ni jedno 🙂 I šta sad?! Srećom, postoje neke lepe salate i jela na koja ću potrošiti dobar deo tih preostalih jaja.
U nastavku je nekoliko recepata, birajte i kombinujte šta vam je najprivlačnije 🙂
FRANSCUSKI KROMPIR
- 5 tvrdo kuvanih jaja
- 2-3 krompira
- 200 gr pančete
- 150 gr kačkavalja (npr gauda) – izrendati
- 1/2 l mleka (ja koristim pirinčano)
- 2 kašike putera
- 1 kašika brašna (ja koristim speltu)
- so, biber, muskatni orah
Krompir skuvajte i isecite na kolutove. Dok se krompir kuva, pripremite bešamel.
U šerpici rastopite puter, pa dodajte brašno, sve lepo mešajući da ne zagori. Postepeno dolivajte mleko, stalno mešajući. Kuvajte dok se smesa malo ne zgusne. Na kraju dodajte so, biber i muskatni orah.
Uključite rernu na 180 stepeni.
U vatrostalnu činiju stavite red krompira, pa red pančete, red jaja (jaja isecite na kolutove), pospite polovinom izrendanog sira i zalijte polovinom bešamela. Ceo postupak ponovite još jednom.
Jelo zapecite u rerni, oko 20-25 min.
PUNJENE VEKNICE
- 500 gr mlevenog mesa
- 2 parčeta starog hleba (natopljenog sa malo mleka)
- 1-2 sveža jaja
- 3-4 tvrdo kuvana jaja
Meso pomešajte sa začinima, hlebom i svežim jajima, pa razvijte kao testo. U sredinu poređajte kuvana jaja, pa sve uvijte u rolat. Stavite na papir za pečenje, pa u rernu na 35 – 45 min.
Služite uz grilovano povrće ili pire krompir.
SALATA SA JAJIMA, MANGOM, AVOKADOM I PILETINOM
- 1 avokado
- 1 mango
- 2 tvrdo kuvana jaja
- 1 pileći file
- 3-4 lista zelene ili iceberg salate
- 50 gr kikirikija
- so, biber, peršun, po želji
Piletinu izgrilujte, pa isecite na tračice ili kockice. Avokado, mango i jaja takiđe isecite na kockice. Salatu iskidajte na manje komade. Kikiriti usitnite, ali ne previše. Sve izmešajte u činiji, dodajte začine i služite uz dresing po želji.
PREDLOG DRESINGA:
- 3 kašike majoneza
- 1 kiseli krastavčić (sitno iseckan ili izrendan)
- 1/4 sitno iseckanog crvenog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašika kečapa
- 1/2 limete ili limuna (sok)
- so po ukusu
Sve stavite u blender i mutite dok se masa ne ujednači.
SALATA SA JAJIMA I ROTKVICAMA
- 4 tvrdo kuvana jaja
- 3-4 rotkvice
- 1 manja šargarepa
- 1 mladi luk
- 1 pavlaka
- 1/2 zelene salate
- so i biber po ukusu…
Salatu isecite na tračice, rotkvice na kolutove, šargarepu izrendajte, a luk isecite što sitnije. Pavlaku pomešajte sa žumancima, a belanca isecite na kockice. Sve stavite u činiju, promešajte i dodajte žačine po želji (so, biber, peršun…).
PRIJATNO!!!