Kako upotrebiti preostala jaja posle Uskrsa?

Kod mene ih ima bar 50! Bake su ofarbale jaja za celu četu, unuke od 2 i 4 god su izlupale polovinu, a nisu pojele ni jedno 🙂 I šta sad?! Srećom, postoje neke lepe salate i jela na koja ću potrošiti dobar deo tih preostalih jaja.

U nastavku je nekoliko recepata, birajte i kombinujte šta vam je najprivlačnije 🙂

FRANSCUSKI KROMPIR

  • 5 tvrdo kuvanih jaja
  • 2-3 krompira
  • 200 gr pančete
  • 150 gr kačkavalja (npr gauda) – izrendati
  • 1/2 l mleka (ja koristim pirinčano)
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika brašna (ja koristim speltu)
  • so, biber, muskatni orah

Krompir skuvajte i isecite na kolutove. Dok se krompir kuva, pripremite bešamel.

U šerpici rastopite puter, pa dodajte brašno, sve lepo mešajući da ne zagori. Postepeno dolivajte mleko, stalno mešajući. Kuvajte dok se smesa malo ne zgusne. Na kraju dodajte so, biber i muskatni orah.

Uključite rernu na 180 stepeni.

U vatrostalnu činiju stavite red krompira, pa red pančete, red jaja (jaja isecite na kolutove), pospite polovinom izrendanog sira i zalijte polovinom bešamela. Ceo postupak ponovite još jednom.

Jelo zapecite u rerni, oko 20-25 min.

PUNJENE VEKNICE

  • 500 gr mlevenog mesa
  • 2 parčeta starog hleba (natopljenog sa malo mleka)
  • 1-2 sveža jaja
  • 3-4 tvrdo kuvana jaja

Meso pomešajte sa začinima, hlebom i svežim jajima, pa razvijte kao testo. U sredinu poređajte kuvana jaja, pa sve uvijte u rolat. Stavite na papir za pečenje, pa u rernu na 35 – 45 min.

Služite uz grilovano povrće ili pire krompir.

SALATA SA JAJIMA, MANGOM, AVOKADOM I PILETINOM

  • 1 avokado
  • 1 mango
  • 2 tvrdo kuvana jaja
  • 1 pileći file
  • 3-4 lista zelene ili iceberg salate
  • 50 gr kikirikija
  • so, biber, peršun, po želji

Piletinu izgrilujte, pa isecite na tračice ili kockice. Avokado, mango i jaja takiđe isecite na kockice. Salatu iskidajte na manje komade. Kikiriti usitnite, ali ne previše. Sve izmešajte u činiji, dodajte začine i služite uz dresing po želji.

PREDLOG DRESINGA:

  • 3 kašike majoneza
  • 1 kiseli krastavčić (sitno iseckan ili izrendan)
  • 1/4 sitno iseckanog crvenog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika kečapa
  • 1/2 limete ili limuna (sok)
  • so po ukusu

Sve stavite u blender i mutite dok se masa ne ujednači.

SALATA SA JAJIMA I ROTKVICAMA

  • 4 tvrdo kuvana jaja
  • 3-4 rotkvice
  • 1 manja šargarepa
  • 1 mladi luk
  • 1 pavlaka
  • 1/2 zelene salate
  • so i biber po ukusu…

Salatu isecite na tračice, rotkvice na kolutove, šargarepu izrendajte, a luk isecite što sitnije. Pavlaku pomešajte sa žumancima, a belanca isecite na kockice. Sve stavite u činiju, promešajte i dodajte žačine po želji (so, biber, peršun…).

PRIJATNO!!!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*