Savršena užina i savršen keks koji možete nositi bilo gde. Divno se slaže i uz kokosovo ili bademovo mleko, ali i uz čaj i kafu. Pravi se veoma lako. Uvek ga možete obogatiti i sušenim voćem, a za veće sladokusce i preliti tamnom čokoladom!
Kada sam prvi put pravila ovaj keks, kod nas u kući je nastala tuča. Od tada, obavezno pravim duplu meru 🙂 Meni je najlepša varijanta bez ikakvih dodataka, kako je i navedeno u receptu. Deca takođe vole tu verziju, dok za muža uvek odvojim nekoliko komada koje naknadno prelijem tamnom čokoladom.
Svakako, za slađi ukus možete dodati i malo meda ili malo više muskovado šećera.
POTREBNO:
- 70 gr mlevenog badema
- 100 gr speltinog brašna (ili nekog drugog po želji)
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašike kokosa
- 3-4 kašike kokosovog ulja
- 6-7 kašika muscovado šećera (ili nekog dr po želji)
- 1 jaje
- 50 ml bademovog mleka
PRIPREMA:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, mleveni badem, so, kokos i šećer. Dodajte kokosovo ulje, jaje i mleko, pa sve lepo sjedinite, da dobijete švrstu masu.
Uvijte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 min.
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
U pleh stavite papir za pečenje.
Kašičicom uzimajte testo, formirajte rukama loptice, pa ih blago pritisnite među dlanovima i stavite u pleh. Dobićete oko 15 keksića.
Pecite 15 min.
PRIJATNO!