Mekani i idealni za užinu ili uz kafu. Prave se brzo, a uz različite začine uvek im možete dati neku novu aromu i ukus. Zbog meda, ali i oblika, možemo ih nazvati i zdravim medenjacima. Za pripremu sam koristila speltino brašno, šećera nema, a specijalan ukus daju im i mleveni lešnici i badem.
Umesto meda, možete staviti agavu, javorov sirup ili kokosov šećer.
Za meru koju navodim, dobijate idealno testo, u koje nije potrebno dodavati još brašna, da ne bi bili lepljivi i sl. U slučaju da od ovog testa modlicama želite da pravite različite oblike, onda je potrebno zamsiti malo tvrđe testo i razviti ga na ravnoj površini.
Umesto muskatnog oraha i cimeta, možete staviti vanilu, malo đumbira ili neki drugi začin koji volite.
POTREBNO – mera za 10-12 keksića:
- 1 jaje
- 100 gr speltinog brašna
- 40 gr badema
- 40 gr lešnika
- 50 gr putera
- 2 pune kašike meda
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/3 kašičice muskatnog oraha
PRIPREMA:
Puter ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
Uključite rernu na 170 stepeni.
Bademe i lešnike usitnite u seckalici ili sameljite.
Stavite u činiju sve sastojke i rukom zamesite testo.
Na pleh stavite papir za pečenje, pa pravite kuglice, malo ih spljoštite između prstiju i ređajte u pleh.
Pecite oko 15-20 min. Pazite da ne izgore. Ako brzo krenu da tamne, smanjite temperaturu ili prekrijte kolačiće papirom za pečenje.
PRIJATNO!