Kolač od prhkog testa sa lešnikom

U kolaču nema jabuka, ali zbog Jabukoline su morale i jabuke da se nađu na slici 🙂 Korica je od prhkog testa, a fil sa puno lešnika, urmi i sa bademovim mlekom. Zbog količine urmi, dosta je sladak, tako da predstavlja pravi dezert. Može se jesti i topao, ali je savršeno ukusan i nakon čuvanja u frižideru.

Testo možete napraviti i u duploj količini, pošto je to klasično testo za tart (samo izbacite šećer), pa možete napraviti i slanu i slatku varijantu. Testo se može čuvati 2-3 dana u kesi u frižideru, pa upotrebljavati po potrebi.

POTREBNO:

  • TESTO:
  • 125 gr omekšalog putera
  • 1 šolja speltinog (ili nekog drugog brašna)
  • prstohvat soli
  • 2-3 kašike kokosovog šećera
  • 1 jaje
  • FIL:
  • 2 šolje pečenih lešnika
  • 2/3 šolje bademovog mleka
  • 25 svežih urmi
  • 1/4 šolje otopljenog kokosovog ulja
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

PRIPREMA:

Zamesite testo od svih sastojaka, pa stavite u kesu ili providu foliju i u frižider na 20-30 min. Razvijte testo i stavite ga u pleh/vatrostalnu činiju koja ima ivice od bar 5-6 cm visine.

U blender/ seckalicu stavite lešnike i usitnite ih što više. Dodajte ostale sastojke i mutite dok se masa ne ujednači. Sasvim je ok da bude pomalo tečna. Razlijte smesu preko kore i pecite kolač 30-35 min na 180 stepeni.

Malo prohladite pre sečenja. Kolač čuvajte u frižideru.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*