U kolaču nema jabuka, ali zbog Jabukoline su morale i jabuke da se nađu na slici 🙂 Korica je od prhkog testa, a fil sa puno lešnika, urmi i sa bademovim mlekom. Zbog količine urmi, dosta je sladak, tako da predstavlja pravi dezert. Može se jesti i topao, ali je savršeno ukusan i nakon čuvanja u frižideru.
Testo možete napraviti i u duploj količini, pošto je to klasično testo za tart (samo izbacite šećer), pa možete napraviti i slanu i slatku varijantu. Testo se može čuvati 2-3 dana u kesi u frižideru, pa upotrebljavati po potrebi.
POTREBNO:
- TESTO:
- 125 gr omekšalog putera
- 1 šolja speltinog (ili nekog drugog brašna)
- prstohvat soli
- 2-3 kašike kokosovog šećera
- 1 jaje
- FIL:
- 2 šolje pečenih lešnika
- 2/3 šolje bademovog mleka
- 25 svežih urmi
- 1/4 šolje otopljenog kokosovog ulja
- prstohvat soli
- 1 jaje
PRIPREMA:
Zamesite testo od svih sastojaka, pa stavite u kesu ili providu foliju i u frižider na 20-30 min. Razvijte testo i stavite ga u pleh/vatrostalnu činiju koja ima ivice od bar 5-6 cm visine.
U blender/ seckalicu stavite lešnike i usitnite ih što više. Dodajte ostale sastojke i mutite dok se masa ne ujednači. Sasvim je ok da bude pomalo tečna. Razlijte smesu preko kore i pecite kolač 30-35 min na 180 stepeni.
Malo prohladite pre sečenja. Kolač čuvajte u frižideru.
PRIJATNO!